FT: Az Orbán-rezsim fejőstehenet lát a telekom cégekben

2012. május 17. 09:27

A Financial Times Beyondbrics blogja a telefonadóról írt. A bejegyzés szerint úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim fejősteheneknek tekinti a telekommunikációs cégeket is.

2012. május 17. 09:27

A Financial Times Beyondbrics blogján Kester Eddy a telekommunikációs szektort sújtó adókat tárgyalta. Épp, mikor a magyarországi távközlési cégek kezdték azt gondolni, hogy normálisan élhetnek a 2010-ben bevezetett szektorális különadók kifutásának köszönhetően, újabb csapás érte őket – írta Eddy. A bejegyzés idézte Beck Györgyöt, a Vodafone helyi vezérigazgatóját. Az új adó gyakorlatilag meg fogja duplázni különadó-terhünket idén – nyilatkozta Beck az ATV-nek kedd éjjel. A cikk kitért arra, hogy a telefonadó percenként két forint, felső határa pedig magánszemélyeknél 700, céges előfizetéseknél 2500 forint lenne. A szerző szerint a kormány reméli, hogy 30 milliárd forintot gyűjthet be az új adóval az év második felében, a válságadókból megcélzott 60 milliárdon felül, ráadásul a kormányzat szerint az egészet a vállalatok fizetik majd, nem a felhasználók. Beck elmondta, hogy az új adó le fogja lassítani a fejlesztéseket és a beruházásokat, pedig szerinte a szektoruknak szüksége van a folyamatos beruházásokra, és az ilyen lépések nem használnak az országnak.

A bejegyzés idézte Pálffy Gergelyt, a KBC elemzőjét, aki szerint a Magyar Telekom fogja fizetni durván a felét a távközléshez kapcsolódó adóknak, a piaci részesedés miatt. Például erre az évre a jelenlegi telekommunikációs adó 24 milliárd forintba fog kerülni a vállalatnak. Pálffy kiemelte, hogy az üzemeltetőknek milliók százait kell elkölteniük olyan rendszerek felállítására, amelyek mérik és felszámítják az új adót. Pálffy szerint a cégek múlt héten közölték, hogy technikailag lehetetlen IT rendszereiket felkészíteni az új feladatra június végéig, és augusztus végét javasolták a bevezetésre. Financial Times szerzője szerint bár a kormány kitart amellett, hogy nyitott az iparágtól érkező javaslatokra az adók kapcsán, ez a felvetés sok másikhoz hasonlóan a jelek szerint süket fülekre talált. Úgy tűnik, hogy az Orbán rezsim a telekommunikációs cégeket is, akár a bankokat, fejősteheneknek tekinti ‒ idézi Kester Eddy írását a Médianéző.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sz.Judit
2012. május 18. 13:01
Nincs amiért háborogni a kormányra, inkább a telefonszolgáltatókra. Mi legfennebb kevesebbszer telefonálunk, ha ránksózzák. DE! Érdekes példa, pl. Romániában az Orange szolgáltató előfizetői számára mit ajánl: http://www.orange.ro/abonamente-de-voce/flamingo/ Egy kis angol nyelvtudással még az is megérti, aki nem tud románul: Flamingo 10 előfizetésben, havi 10 euróért mit kapunk: - 100 perc a román és nemzetközi mobilszolgáltatók felé - 200 perc a román és nemzetközi vezetékes szolgáltatók irányába - 1000 perc hálózaton belüli beszélgetés És mindez 10 euró! Havonta. Nos, tisztelt telefonszolgáltatók, ki tud ma, Magyarországon ilyen csomaggal előállni? Mostanig sem volt, és akkor még adó sem volt. Ahogy tetszik, ahol jó, úgy bankok, mint telefonszolgáltatók, úgy "fejik" a magyart! Akkor a kormány miért ne szedne le róluk, ha horribilis árakon adják termékeiket!
Sándor
2012. május 17. 15:40
El lehet menni.. vajon melyik külföldi multi fog lemondani az extra hasznáról, az aranyat tojó tyukról??
Sándor
2012. május 17. 15:37
A külföldi cégek fejőstehenet látnak a magyar emberekben....
Viktus
2012. május 17. 12:08
Nem csak bennük ... a jó cimborákon kívül a gazdaság v.mennyi szereplőjében. Csak éppen annyi eszük nincsen, hogy a fejés mellett enni is kell adni a jószágnak vagy megdöglik ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!