Német lapok: Megbukott a kormány imázs-javító kampánya

2012. április 17. 10:16

A német lapok beszámoltak arról, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése alapján romlott az ország megítélése a német befektetők körében.

2012. április 17. 10:16

Nils Kreimeier cikkében a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara nyilvánosságra hozott kutatásról megállapította, hogy az megsemmisítő bizonyítványt állított ki Orbán Viktor kormányáról. A Financial Times Deutschland cikke kiemelte, hogy ebben a kutatásban a német vállalkozók egyre romló gazdasági környezetre és a jogbiztonság hiányára panaszkodtak. Stevan Sefer, a Kamara elnöke elmondta, hogy több területen is hoztak olyan intézkedéseket, amelyek szembe mentek a vállalkozások céljaival, szerinte pedig ez veszélyezteti az ország versenyképességét. A befektetők csökkenő érdeklődése gondot jelent Orbán Viktornak – írta Kreimeier, majd felidézte, hogy a kormány az elmúlt hónapokban egy imázs kampánnyal akart javítani megromlott megítélésén, de a szerző szerint ez kevés sikerrel járt. Kijelentette, hogy a hivatalba lépése óta meghozott törvények „áradata” gondoskodott a bizonytalanságról, a különadók feldühítettek a energetikai vállalkozásokat, a bankokat és a beruházókat is. A 200 megkérdezettnél nagy szerepet játszott a politika kiszámíthatatlansága – húzta alá a német lap cikke, mely azt is hozzátette, hogy negatívan értékelték a jogbiztonság és a korrupció elleni harc alakulását is. Nils Kreimeier megjegyezte, hogy úgy értékelték, mint egy tipikus korábbi szovjet köztársaságot.

„Magyarország elvesztette vonzerejét a német befektetők számára” – állapította meg Michaela Seiser a Frankfurter Allgemenie Zeitungban szintén a kamara nyilvánosságra hozott kutatása alapján. Kitért arra, hogy bár a magyar munkavállalók termelőképessége, szolgálatkészsége és képzettsége olyan jó volt, mint a korábbi években, de a vállalkozók hiányolták a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és eltűnt a jogbiztonságba vetett hitük. A megkérdezettek szerint nem átláthatóak a közbeszerzési eljárások és csalódtak a korrupció elleni harcban, továbbá az Orbán-kormány adópolitikájában is. A tanulmány szerint a német vállalkozók kétharmada elégedetlen az adók mértékével, minden harmadik társaság a befektetései csökkentését tervezi. Kiemelte, hogy a régió más országait sokkal vonzóbbra értékelték, mint Magyarországot. Így Magyarország a tavalyi negyedik helyről a tizedikre esett vissza – idézi a német lap írását a Médianéző.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. április 17. 16:38
http://www.youtube.com/watch?v=VeBYqL8nuSw&feature=related
drieno
2012. április 17. 13:39
kerestem a cikkeket a honlapokon, de nemigen találtam semmit szívesen elolvasnám az eredetieket
Morrison
2012. április 17. 12:33
Nem tudom miért van olyan érzésem, hogy a kormánypropaganda kommunikációs deficittel küszködik. Nemcsak külföldön, hanem belföldön is. A múltkor Orbán Viktor még azt nyilatkozta, hogy rendkiívül vonzó Magarország a német befektetések számára? Valaki meg tudja nekem ezt magyarázni?
Szadik_1
2012. április 17. 11:48
Akkor a németek nem is imádnak minket annyira? Most mi van? ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!