Fasisztázásba torkollt a Pesty műsoráról szóló beszélgetés

2012. április 04. 08:48

Pesty Lászlót és Forgács István is meghívta kerekasztal-beszélgetésére az X Kommunikációs Központ, ahol a köztévé programjáról egy petíció nyomán lekerült Pesty Fekete Doboz adását elemezték. A jelenlévő hallgatóság fenyegetően lépett fel a készítőkkel szemben.

2012. április 04. 08:48

A Pesty Fekete Doboz című, a köztelevízióban sugárzott műsor kapcsán kirobbant botrány következő állomásaként az X Kommunikációs Központ (XKK) kerekasztal-beszélgetésre hívta Pesty Lászlót, a film készítőjét, az abban szereplő Forgács Istvánt, Setét Jenőt, aki petíciót írt a film ellen, valamint Kovács Éva szociológust. A barikad.hu beszámolója szerint a beszélgetést vezető moderátor, Varró Szilvia kérdései a kezdetektől a tévések ellen irányultak, és a közönség soraiban ülő romák is kifejezték nemtetszésüket. Pesty többnyire csendesen ülve figyelte az eseményeket, de elmondta, nem bánta meg a film elkészítését, mert szerinte az „állóvizet felkavarni mindig jó”. Hozzátette: csupán azt sajnálja, hogy nem kommunikálták jobban a filmben a kétoldalúságra törekvést. Pesty László beszámolt arról is, hogy a műsor elkészítése előtt több neves cigány értelmiségit is megkerestek, de azok vagy nemet mondtak a felkérésre, vagy lemondták a szereplést az utolsó pillanatban.

Forgács István szintén kereszttűzbe került a beszélgetésen a barikad.hu cikke szerint. A közönség soraiból többen indulatosan kétségbe vonták szakmai hozzáértését, árulónak bélyegezték, mások jobbikos provokátornak, de akadt olyan is, aki szerint Vona Gábor, a Jobbik elnökének székére pályázik - írta a portál. Forgács higgadtan reagált, közölte: a filmmel kapcsolatban százszámra kapott olyan véleményeket, megjegyzéseket, amelyek szerint a Pesty Fekete Doboz adása „pozitív irányba mozdította el őket cigányügyben”. Forgács szerint a film valami olyat akart bemutatni, „ami nem az elmúlt 20 év helyben járását támasztja alá”, hanem újszerűen közelítve próbál meg rámutatni a problémákra és tabukat döntögetni. Forgács úgy vélte, a film letiltása mind a bal- és jobboldali médiumokból hasonló reakciókat váltott ki, tehát cigányügyben az ország lakosságának többsége – politikai oldaltól függetlenül – hasonlóan gondolkodik. Hangsúlyozta: a társadalom jelentős része pont most van egy olyan fordulóponton, amikor a politikailag korrekt beszédeken túllépve beismerheti, hogy a cigányügy a következő évtizedek legnagyobb problémája lesz a magyar társadalom számára.

Setét Jenő arról beszélt, hogy a filmben a cigányok emberi méltósága sérült, illetve nem volt megfelelően, többoldalúan körüljárva a téma. A romaügyi aktivista szerint a film a cigányokkal kapcsolatban a negatívumokat emelt ki, és alig hallhatóan fogalmazott meg pozitív üzeneteket. Kovács Éva vele egyetértésben a film dramaturgiai elemeit is kritizálta.

A másfél órás vita után a közönség soraiban helyet foglalók is lehetőséget kaptak a felszólalásra. Rövid idő alatt lincshangulat alakult ki, és egymás után pattantak fel helyükről a felszólalók, akik közül többen is fenyegetően léptek fel Pesty Lászlóval, illetve Forgács Istvánnal szemben, fasisztának, árulónak titulálva őket – írta a barikad.hu.

Frissítés:

Az index értesülései szerint Pesty László újabb filmet készít roma-témában, és ehhez már az XKK beszélgetésén készített felvételeket is fel fogja használni. A tévés újságíró ezzel kapcsolatban elmondta, reméli, hogy azok is megszólalnak, akikkel eddig nem sikerült dűlőre jutniuk.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2012. április 08. 11:52
Megélhetési "anti-rasszista rasszisták", némi fasiszta-cionista attitűddel.
Atisz
2012. április 05. 10:59
Állítom, hogy egyik sem látta Pesty Laci filmjét, csak már a ballib "rezüméhez" volt szerencséjük. Gartula a Heti Válasznak - ebben a videóban minden benne van: aki kritikát fogalmaz meg az rasszista és érvelésre csak az ordítozás lehet a válasz.
freehckr
2012. április 05. 10:54
A cigányságnak a saját suttyó rasszista vezetőik, és az őket támogató baloldali liberális politikai elit a legfőbb problémája. A leszakadásuk, a képzetlenségük, a munkanélküliségük sokadrangú probléma ezekhez képest...
kalandféreg
2012. április 05. 10:29
Ez ránk is igaz ám, sőt a széljobb ezt tűzhetné a zászlójára. Minél radkálisabb a megoldás, annál jobb. Hogy szart sem ér, vagy még ront is, az mellékes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!