Európai médiaszabályokat vizsgál Amerikában Mong Attila

2012. április 16. 14:31

Bár az új magyar médiatörvény már ki lett vesézve, ez adta az ötletet Mong Attilának, hogy a kelet-európai országok médiaszabályozását vizsgálja az elnyert amerikai ösztöndíj keretében. Az újságíró az Origótól való távozásáról, és az atlatszo.hu-ban vállalt szerepéről is beszélt a Mandiner.médiának.

2012. április 16. 14:31
Bánlaki Dalma Stella

Pénteken jelentette be Mong Attila, hogy május 1-jei Origótól való távozása után az atlatszo.hu csapatát fogja erősíteni. Facebook-közleményében az újságíró arra is kitért, szeptemberben egy évre a Amerikába költözik, elnyerte ugyanis a Stanford Egyetem ösztöndíját. „Harmadszorra pályáztam meg a Knight Journalism Fellowship-et, és másodszor kerültem be a második forduló shortlistjébe” – mondta a Mandiner.médiának Mong. Közölte azt is, kiválasztottként így másodszor készítettek vele interjút, amelynek eredményeként ezúttal elnyerte az általa a „világ legjobbjának” nevezett ösztöndíjat. Arra a kérdésre, hogy miért őt választották, az újságíró azt mondta, arról a zsűrit kellene megkérdezni. Az Origótól most távozó, korábban a Kossuth Rádiónál dolgozó, majd a médiatörvény miatt egyperces néma csenddel tiltakozó riporter megjegyezte, „számított is meg nem is” a kitüntetésre, hiszen idén is nagy volt a verseny: több mint 230 jelentkező akadt a nyolc helyre.

Mong Attila közölte: idén is aktuális érdeklődési körének megfelelően választott témát, amikor a pályázathoz szükséges projektterv kidolgozására került a sor. Ezúttal az európai médiatörvények vizsgálatát vázolta fel. Kifejtette: olyan kelet-európai országok médiaszabályozását szeretné kutatni, melyek az Európai Unió felé törekednek. Ezek között elsősorban a dél-balkáni területeket, valamint volt szovjet régiókat említett meg. Megjegyezte azt is, bár a téma ötletét a magyar médiatörvény körül kialakult nemzetközi vita adta, a magyarországi szabályozás már „ki lett vesézve”, érdektelenné vált. Az újságíró projektjével azt szeretné elérni, hogy a témában angol nyelvű adatbázis készüljön, és egy szakértőkből álló közösség is létrejöhessen az esetleges módosítások vizsgálatára. Amerikai egy évéről Mong azt is elmondta, a kutatás mellett érdeklődési körének megfelelő tanulmányokat is folytatni szeretne.

Arra a kérdésre, hogy az Origótól való távozását befolyásolta-e az ösztöndíj esetleges elnyerése, nemmel felelt. Felmondásáról annyit közölt: „volt egy olyan probléma a szerkesztőségen belül, amit csak így tudtam feloldani”. Az atlatszo.hu azt követően kereste meg Mongot, hogy nyilvánosságra hozta távozási szándékát. Elmondta ugyanakkor: a stábbal korábban is folyamatosan tartotta a kapcsolatot, és tudta, hogy keresnek új munkatársakat. „Bár az internetet Amerikában is feltalálták, tagságom az Átlátszó csapatában kintlétem alatt inkább szimbolikus lesz” – mondta, hozzátéve: elsősorban ötletekkel és támogatók gyűjtésével segíti majd a tényfeltáró portált.

A Napi Fix blog költözéséről Mong Attila a Mandiner.médiának azt mondta, május elsején indulhat újra a kontent a hvg.hu alatt. „Jelenleg nagyobb erőbedobással dolgozom könyvemen, most ez foglal le, de májustól folytatom a Napi Fixet, és valószínűleg Amerikából is írok majd” – ígérte az újságíró.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. december 12. 21:48
"Európai médiaszabályokat vizsgál Amerikában Mong Attila" ----------------- Ez olyan, mint amikor, valaki a felesége bájait a szomszédasszony bugyijában keresi!
vahur
2012. április 19. 00:12
Na meg lett a "félelem" bére...
states
2012. április 19. 00:11
Nincs új a nap alatt, így megy ez a rendszerváltás óta, a posztkomcsi, ballibbancs bértollnokokat, pártszolgálatosokat külföldön képzik, erről szólt a Soros- meg az összes ehhez hasonló alapítvány, ösztöndíj, meg a Purlitzer- és a hasonszőrű díjak. Valamikor úgy hívták ezt, hogy az ötödik hadoszlop, régen Moszkvában voltak a kiképzőtáborok, most Washingtonban. A különbség is körülbelül ennyi. Földrajzi.
csenge
2012. április 17. 01:25
Úgy látszik, még mindig jobban kifizetődik amazoknak dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!