Portfolio: magasabb lesz a hiány a vártnál

2012. március 08. 20:55

Jövőre az EB által korábban várt 2,75-ös értékkel szemben 3 százalék lehet a magyar költségvetési hiány, 2013-ban pedig 3,6 százalék a korábban várt 3,25 százalék helyett - írja a portfolio.hu az Európai Bizottság vizsgálata alapján.

2012. március 08. 20:55

Az Európai Bizottság szakértői felülvizsgálták az idei és jövő évi magyar költségvetési hiányra vonatkozó korábbi prognózisukat, e szerint 2012-ben az EB által korábban várt 2,75-ös értékkel szemben 3 százalék lehet a hiány, 2013-ban pedig 3,6 százalék a korábban várt 3,25 százalék helyett - írja a portfolio.hu. A portál a túlzottdeficit-eljárás keretében megfogalmazott bizottsági ajánlás háttéranyagát ismerteti, amely az Európai Bizottság elemzését tartalmazza a friss magyarországi költségvetési folyamatokról. A portfolio.hu birtokába került dokumentum az interneten nem érhető el, az MTI brüsszeli irodája megkereste a brüsszeli illetékeseket, akik egyelőre még nem bocsátották az anyagot az MTI rendelkezésére.

A 2012-es magyar költségvetési hiány 3 százalék körül alakulhat, miközben januárban még 2,75 százalékot vetítettek előre. A magasabb hiány oka elsősorban a kisebb adóbevétel, amit a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózis felülvizsgálata magyaráz – fogalmaznak a Bizottság oldalán közzétett anyagban az EB szakértői. Itt megjegyzik, hogy a Bizottság nemrég 0,1 százalékos recesszióra módosította az idén várható GDP-növekedést a korábbi 0,5 százalékos növekedés után. Az idei hiányprognózist a közösségi közlekedési vállalatokhoz kapcsolódó magasabb kiadások GDP-arányosan 0,15 százalékkal emelik. Az Európai Bizottság emellett elcsúszásokat vetít előre a gyógyszertámogatások csökkentésének esetében is.

A Bizottság anyaga a portál szerint arra is kitér, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak 0,35 százalékos költségvetési költsége van, ezt teljes egészében ellensúlyozza viszont a rendkívüli tartalékok 0,4 százalékos (GDP-arányos) növelése. Mindent összevetve a bizottsági szakértők 1,5 százalékos elcsúszást látnak a költségvetésben az eredeti tervekhez képest, és ezt csak részben ellensúlyozza a tartalékok (GDP-arányos) 0,7 százalékról 1,1 százalékra emelése. Ebből adódik, hogy Brüsszel a kormány 2,5 százalékos deficitcéljával szemben 3 százalék körüli hiányt vár az idei évre.

A jövő évre már 3,6 százalékos deficitet jelez előre az Európai Bizottság, a háttéranyag szerint ennek hátterében elsősorban olyan hiánynövelő tételek állnak, amelyek már 2012-ben is kifejtették hatásukat. Míg az idén GDP-arányosan 0,5 százalékos az eltérés a kormány célja és az EB hiányprognózisa között, jövőre még nagyobb, GDP-arányosan 1,4 százalékos az eltérés, ami megközelítőleg 400 milliárd forintos „lyukat” jelent – állapítja meg a portfolio.hu.

Ez a kormány számára azt jelenti, hogy az eddig beharangozott, a GDP 0,4 százalékára rúgó pótlólagos költségvetési kiigazítás 2013-ban nemcsak a 2,2 százalékos hiánycél teljesítéséhez nem lesz elegendő, hanem az unió által elvárt 3 százalékos küszöbérték teljesítéséhez sem. Vagyis a kormánynak újabb pótlólagos költségvetési intézkedéseket kell tennie a következő fél évben, hogy meggyőzze Brüsszelt a 2013-as költségvetési folyamatok tarthatóságáról, és ezzel elkerülhetővé váljon a kohéziós források befagyasztásának lehetősége – írja a portál.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. március 09. 11:21
Ennyi mellébeszélés helyett nem lenne jobb, ha azt mondanák, amiért a fél karjukat odaadnák, hogy Orbán menne a francba. Garantálom, hogy csökkenne a hiánybecslés.
drieno
2012. március 09. 10:04
van az európai bizottságnak egy levelibékája, amelyiket, ha feldobnak egy tízes skála fölött, mindig ráesik a költségvetési hiányra annak az országnak az esetében, ahol nem így van, eljárást kell indítani kötelezettségszegés címén, hisz nyilvánvalóan hazudnak a görögök állítólag többször is ügyesen a sajátjukra cserélték a békát, ezért nem tűnt fel, mit művelnek
liberálzöld.
2012. március 09. 09:10
"A mi számaink mást mutatnak!"
nick89
2012. március 09. 07:25
A lottószámokat itt helyben generálják a Szerencsejáték Zrt-nél. Az EB ennyi pénzért le sem hajol, te buta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!