Nem foglalt állást a WikiLeaks-forrás

2012. február 23. 22:02

Bradley Manning, a több mint 700 ezer titkos irat kiszolgáltatásával vádolt amerikai katona sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát csütörtökön. A védelem a fiatal homoszexuális katona zavarodottságára hivatkozik.

2012. február 23. 22:02

Sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény, akit az ellenség segítésével, valamint azzal vádolnak, hogy több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszirárogtató portálnak. A 24 éves Manning, akit a vádemelési eljárás keretében hallgattak meg Maryland államban, abban sem volt hajlandó állást foglalni, hogy a perét egy katonai esküdtszék vagy csak egy bíró előtt folytassák-e le. A tárgyalás idejét egyelőre nem tűzték ki.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási ügyében a Manning elleni vádakat 22 pontban foglalták össze. Az ellenség segítésért a katona életfogytiglanit kaphat, s ha rábizonyítják a többi vádpontot is, akkor további 150 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva.

A decemberi előzetes meghallgatás során az ügyészség bizonyítékokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy a katona csaknem félmillió oldalnyi titkos dokumentumot töltött le és továbbított a WikiLeaksnek. Ezek között voltak afganisztáni harctéri jelentések és diplomáciai táviratok is.

A védelem szerint Manning zavarodott volt és nem lett volna szabad hozzáférést biztosítani a számára a titkos anyagokhoz. A védők szerint parancsnokainak észre kellett volna venniük, hogy Manning már a kiképzés során is semmibe vette a biztonsági előírásokat és dühkitörései voltak.

Az ügyvédek úgy ítélik meg, hogy a WikiLeaks által leközölt információk csak csekély vagy semmilyen kárt nem okoztak a nemzet biztonságának.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!