Kiemelt jelentőségű szervezetnek számít a Malév

2012. január 30. 10:36

Hétfő reggel óta stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek számít a Malév, így a hitelezők nem kezdeményezhetnek csődeljárást a légitársaság ellen. Csődeljárás és felszámolás esetén az állam jelölhet ki vagyonfelügyelőt.

2012. január 30. 10:36

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév légitársaságot. Az erről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, és reggel 7 órakor lépett hatályba. Az Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet a csődtörvény meghatározott paragrafusait jelöli meg, amelyeket a társaságra alkalmazni kell. A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnél csődeljárás és felszámolás esetén vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság jár el a hivatkozott törvény szerint.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. január 30. 12:57
"...két forgatókönyv rajzolódik ki: vagy az állam által megbízandó felszámolóra akarják bízni a Malév felszámolását, vagy éppen ellenkezőleg, a légitársaság csődjét akarja elkerülni a kormány azzal, hogy stratégiai vállalattá minősítette, hogy ezzel megóvja a hitelezőktől. A kormány hivatalos nyilatkozataiban eddig rendre azt emelte ki, hogy számára fontos a nemzeti légitársaság megmentése, ezért nem vethető el az utóbbi forgatókönyv sem, mely szerint az értékesítésig egyfajta csődvédelmet kapna a cég.... ...olyan súlyos a Malév anyagi helyzete, hogy az is elképzelhető, hogy napokon belül a gépek sem tudnak felszállni. " MFOR Én azért sajnálnám, egyáltalán nem olyan rossz cég, nagyon nagyon sokat javult az utóbbi 5-8 évben. Ha a spanyol Vueling megvenné, talán jobb, mint a semmi.
Learten
2012. január 30. 12:55
"A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév légitársaságot. " Miért??? Egyszer végre írja már meg valaki ennek mi értelme? A repülőtér, a repülőgépek, az épületek, a kiszolgáló járművek nem a cég tulajdona, úgy nagyjából az adósság és a veszteséges működéssel rendelkezik csak. Akkor mi a jelentősége? 10 milliárdos veszteséget bárki tud produkálni nem kell ahhoz egy fia lízingelt repülőgép sem, sőt semmi. Elég csak egy liberóst vagy maszopost felkérni...
Öreg
2012. január 30. 11:55
Ha ellopják a vetőmagot, az új gazda keveset fog aratni! Abramovits a vetőmag környékén sertepertélt , aki oda engedte, azt kell megkérdezni,hol a pénz!
Gyurcsány Viktor
2012. január 30. 11:43
Tényleg, hogyhogy a repülőtérnek még mindig Liszt Ferenc !!Nemzetközi!! Repülőtér a neve? Azt hittem, szabadságharc van, vagy mifene! Követelem, hogy azonnal nevezzék át Liszt Ferenc NEMZETI!!!! Repülőtérre! Baj van a blogmotorral.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!