A NYT-ban orbánozott Konrád György

2012. január 19. 08:55

Magyarország enged az Európai Unióval szembeni vitájában – írta a Reuterstől átvett tudósításában a New York Times. A lap közölte Konrád György publicisztikáját, mely szerint a országban egy polgárháború dúl az áljobboldal és álbaloldal között.

2012. január 19. 08:55

Magyarország enged az Európai Unióval szembeni vitájában – írta a Reuterstől átvett tudósításban a New York Times. A Bizottság még a múlt héten jelezte Budapestnek, hogy a jegybanktörvény, a bírósági törvény és az adatvédelmi törvény EU-s jogba ütközik - emlékeztet az egyik legjelentősebb amerikai lap. Orbán most kijelentette, hogy a vitatott törvényekkel kapcsolatos problémákat könnyen meg lehet oldani: „A jegybank függetlenségével kapcsolatos észrevételeket el tudjuk fogadni. A Bizottság azt kéri, hogy a bank elnöke és a monetáris tanács tagjai ne a parlamentben és ne a magyar alkotmányra tegyenek esküt. Ezt a pontot leszámítva mindenben egyetértünk” – idézik Orbánt. Cséfalvay Zoltán államtitkár Bécsben kijelentette a hírügynökségnek, hogy mielőbb tisztázzák a jogi vitákat a Bizottsággal, és reméli, hogy az IMF-el és az EU-val még ebben negyedévben meg tudnak egyezni. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a támogatásáról biztosította Orbánt: „Úgy döntöttünk, hogy – amennyiben Magyarország kéri – politikai támogatást nyújtunk a túlzó reakciókkal szemben.” A cikk emlékeztet, hogy az utóbbi hetekben a forintmélypontra zuhant és erősen megnőttek a magyar kötvények hozamai.

A New York Times közölte Konrád György publicisztikáját is, mely szerint a nemrég elfogadott alkotmány pontot tett a magyar demokráciára és bebetonozta a mostani kormányt. „A hazám a posztszovjet közép-ázsiai diktatúrákra kezd emlékeztetni. Egyesek Orbánisztánnak is nevezik” – írja Konrád, aki szerint sok tehetséges fiatal készül elhagyni az országot, akárcsak 1956 után. Az állam mindent kisajátított és ellenőrzése alá vont. A leminősítésekkel kapcsolatban Konrád így ír: „Bóvli ország, bóvli adminisztrációval és bóvli miniszterelnökkel.” Kifejti: a országban egy polgárháború dúl az áljobboldal és álbaloldal között, a jobboldal bázisa a vidék, ahol a baloldalhoz húzó városi értelmiség kritikáját nem értik.

Konrád szerint Orbán visszaélt a kétharmados hatalmával, és mindenhová a „nemzeti” jelzőt biggyesztette, az újpopulista, részben neofasiszta értelmiség pedig csügg a nemzetállami eszményen. „Orbán egyszer már elveszítette a hatalmat, és most eltökélt, hogy ez még egyszer nem fordul elő” – véli Konrád. Szerinte az alkotmány célja, hogy Orbán uralma legalább annyi ideig tartson, mint Horthy Miklós kvázifasiszta vagy Kádár János kommunista uralma. A jövő azonban nem teljesen sötét, hiszen a kommunizmus és a fasizmus rendszere is megbukott: „A harmadik rendszer bukása sincs már messze” – idézi Konrád György írását a Médianéző.

Konrád György hétfőn a FAZ-ban fejtette ki véleményét az Orbán-kormányról.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2012. január 19. 14:05
Elnézést, de a nyugati média csak a Konrád+Dallos+Kenedi triot fogadja el forrásnak? Mert az elmúlt napokban ez derült ki. Rájuk hivatkozott az ujságíró asszem a célpont interjuban tegnap rájuk hivatkozott az liberális frakcioveztő. Egyáltalán Magyarországon élnek életvitel szerűen vagy csak néha hazajönnek amikor nem nyugaton fasisztáznak? Vagy múlt héten a BBC Hard Talkban a 'más magyaroktól is ezt mondják'-ra Marsovszkit Magdalénát birta megnevezni forrásnak aki szpéntén valami antifasiszta agyhalott másrészt valszeg németországban él és olyanokat bir 3 nyelven összehordani, hogy Grespik (államtitkár volt) Fövárosi Közig. Hiv vezetője volt valójában. Szal talán szolni kéne ezeknek kint hogy elég egyoldalúan tájékozódnak és ez a kör nem feltétlen az igazat mondja nekik.
PPK
2012. január 19. 13:50
Tudom, hülye kérdés: de miért kell rögtön az első mondatban hazudni? "Orbánt nagyszámú rendőrtiszt vette körül az Operában, miközben magát ünnepelte". És folytatni a harmadikban: "Az alaptörvény a köztársaság végét jelenti", és persze a negyedikban: "Az állami televízió nem közvetítette a százezres tüntetetést". És majdnem minden mondatban így folytatja. Úgy látszi, ez genetkailag kódalt nála (is). Konrád egy junk író. És junk ember, aki anno rokonait, barátit is feldobta az ÁVO-nak.
nyugi
2012. január 19. 12:02
Te mire adtál választ?
Réka
2012. január 19. 11:51
Ezt a mocskos konrádot a NÉP hajtotta el. Úgy látszik nem tud belenyugodni. Az ő demokráciája az, hogy amit ő mond azt mindenki köteles elfogadni. Döntött a NÉP hiába fáj elkergettek te drága, vedd már tudomásul, hogy még a kutyának sem biztos, hogy kellené. A NÉP bölcs volt, amikor az ilyen alakokat kivágott mint a macskát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!