FT: Kemény lehet Orbán gyomra

2011. december 05. 09:34

A Financial Times publicistája „pimasznak” nevezte Orbán Viktort, amiért pénteken úgy nyilatkozott, hogy akár „egy napon belül” megállapodást köthet a kormány az IMF-fel. A cikkben megszólaltatott szakértő szerint Orbán legnagyobb problémája, hogy sem az IMF, sem az EU nem bízik benne – írja a Médianéző.

2011. december 05. 09:34

Lehet szeretni, vagy gyűlölni Orbán Viktort, de az tagadhatatlan, hogy „pimasz” – írta blogbejegyzésében Kester Eddy. Emlékeztetett arra, hogy miután 18 hónappal ezelőtt a miniszterelnök kiutasította az IMF-et, mondván majd az új kormány saját gazdaságpolitikájával teremti meg a nemzet jólétét, két héttel ezelőtt tárgyalásokat kezdett a szervezettel, pénteken a Kossuth Rádión pedig azt mondta, bízik abban, hogy az IMF-fel „egy napon belül” megállapodásra jutnak. „Feltehetően a miniszterelnök nem olvasta a pénteki Financial Times-t, mielőtt a stúdióba ment” – jegyezte meg Eddy, majd utalt arra, hogy az IMF egy készenléti hitel-megállapodáshoz fog ragaszkodni Magyarországgal szemben. A tárgyalások valószínűleg el fognak húzódni, mivel Budapest ragaszkodni fog nem ortodox gazdaságpolitikájához – olvasható a Médianéző összeállításában.

Timothy Ash, az RBS elemzője szerint a megállapodás „kemény lehet Orbán gyomra” számára, mivel „kiárusításnak” érezheti azt. Mellár Tamás, a KSH korábbi vezetője egy csütörtöki konferencián elmondta, hogy az IMF az egyéb költségcsökkentéseken kívül a válságadók és a végtörlesztési program eltörlését is kérheti a kormánytól. Róna Péter közgazdász, aki a megállapodás kapcsán hasonlóan nyilatkozott, hozzátette, hogy mivel az Egyesült Államok „mélyen aggódik a magyarországi demokratikus berendezkedés eróziója miatt”, az IMF a Költségvetési Tanács helyreállítását kérheti. A közgazdász rámutatott, hogy Orbán mindaddig képes lesz elfogadni a feltételeket, ameddig be tudja bizonyítani, hogy a megállapodás jobb, mint amit Gyurcsány Ferenc 2008-ban kötött. Róna szerint Orbán igazi problémája, hogy sem az IMF, sem az EU nem bízik benne.

A Financial Times cikket közölt arról, hogy Soros György újabb dollármilliókat ajándékozott a Közép-európai Egyetemnek (CEU), amely tovább növeli a szakadékot a CEU és a régió többi egyeteme között. A Harvard Business Schoolon doktori fokozatot szerzett Mel Horvich, az egyetem vezetője szerint a CEU nem egy nagy egyetem, azonban a legjobb minőségűvé akar válni, megkülönböztetve magukat különösen az innováció területén. Soros legutóbbi 7,55 millió dolláros ajándékával az egyetem létrehozza Vállalkozási és Innovációs Intézetét. Horvich szerint Budapest, mint üzleti helyszín javult, azonban még így is le van maradva.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. december 05. 16:41
"...az EU nem bízik benne" - azért álljon meg a menet, nem mi vagyunk az EU?
L066H
2011. december 05. 16:17
„Feltehetően a miniszterelnök nem olvasta a pénteki Financial Times-t, mielőtt a stúdióba ment” – jegyezte meg Eddy Látod eddy, csúsztatásokat, hazugságokat leközlő újságot vajon miért kellene olvasnia egy miniszterelnöknek? Drágább neki annál az ideje.
L066H
2011. december 05. 16:04
A nem bíznak Orbánban csak annyit jelent, hogy Orbán nincs a befolyásuk alatt. Ez pedig nekünk jó. Van egy miniszterelnökünk, aki Magyarország és a lakossága érdekeit képviseli. "pénteken a Kossuth Rádión pedig azt mondta, bízik abban, hogy az IMF-fel „egy napon belül” megállapodásra jutnak." Nem is lenne balliberál újság, ha az igazat írná. :) Orbán azt mondta a rádióban, hogy akár 1 nap alatt is megegyezhetünk az IMF-fel, amint minden célunkat elértük a tárgyaláson. Egyáltalán nem mondta, hogy ebben bízik, inkább poén volt.
brabant89
2011. december 05. 15:03
Úgy látszik, itt is az alapoknál, az 1x1-gyel kell kezdeni. Tehát: nem az IMF akar ide jönni, megszorításokat javasolni. Nem, kedves elvtársak, maga Matolcsy György miniszter elvtárs kérte az IMF-et, hogy jöjjenek, mert az általuk nyújtott védőernyő nélkül nem lesz növekedés. Még egyszer: mi kértük az IMF-et, hogy jöjjön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!