Semjén megállítaná Szerbia EU-csatlakozását

2011. október 04. 12:07

Magyarország kénytelen lesz elgondolkodni azon, hogy Szerbia kaphat-e európai uniós tagjelölti státust, miután a belgrádi parlament döntése a vajdasági magyarokat tulajdonképpen kollektív háborús bűnösnek nyilvánította - erősítette meg véleményét Semjén Zsolt a NOL kérdésére.

2011. október 04. 12:07

Miután Boris Tadic szerb elnök hétfőn aláírta a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt, Magyarország arra kényszerülhet, hogy „megállítsa”, hogy Szerbia európai uniós tagjelölti státuszt kapjon. Emberi jogi és nemzetpolitikai fundamentum ugyanis, hogy a kollektív bűnösség elfogadhatatlan – írja a NOL a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontjára utalva.

Semjén Zsolt KDNP-elnök, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a hétvégén Szabadkán jelezte: Magyarország mindent megtesz Szerbia csatlakozásáért, de az Európai Unió alapelvével, a legalapvetőbb emberi jogokkal és a magyarság érdekeivel ellentétes szabályozás esetén kénytelenek átgondolni Szerbia tagjelölti státuszának kérdését. Hétfőn a politikus a Népszabadság kérdésére megerősítette: Magyarország kénytelen lesz elgondolkodni azon, hogy Szerbia kaphat-e európai uniós tagjelölti státust, miután a belgrádi parlament döntése a vajdasági magyarokat tulajdonképpen kollektív háborús bűnösnek nyilvánította.

A szerb restitúciós törvény kizárná a vajdasági magyarságot a második világháború után kisajátított vagyon visszajuttatásából, illetve a kárpótlásból. Semjén Zsolt szerint „ha hatályba lépne a szerb restitúciós törvény, azzal a délvidéki magyarokat kollektíve fasisztának bélyegeznénk, és jogfosztott, másodosztályú állampolgárokká degradálnánk”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. október 09. 18:36
A még kisebb Szlovénia is nagyon sokáig feltartotta Horvátországot; mások nem kis bosszúságára (nem is beszélve most Ciprusról, amelyik blokkol számos török fejezetet - igaz, ők nincsenek egyedül ebben). De azt hiszem, nagyjából elérték, amit akartak...
nemjo
2011. október 09. 18:21
Nem hiszem, hogy a kormánynak lesz elég bátorsága ezt meglépni. Ahogy annak idején nem kötötte feltételhez Szlovákia NATO- és Románia EU- és NATO-csatlkaozását, így a szerbekkel szemben sem fog komolyabban fellépni. Érdekes hogy egy magyar örökös, gróf Cseszneky Miklós viszont perre készül Strasbourgban Szerbia ellen. Ha megnyeri, akkor az precedensértékű lesz az összes magyar örökösre nézve. http://www.vajma.info/cikk.php?rovat=szerbia&index=15500
Gombóc XVI. Artúr
2011. október 04. 22:51
Jut eszembe! Képíró sándor kapcsán nagyon hangosak voltak a szerbek az (állítólag az ö közreműködésével) meggyilkolt szerbek miatt. Ugyanakkor egy árva büdös szó el nem hangzott és hangzik az általuk (olykor bestiálisan) meggyilkolt több tízezer magyar emberrel kapcsolatban. Szerintem ez így nagyon nem jó...
pityesz74
2011. október 04. 22:44
Ne legyetek már naivak. Hogy a náthás picsába fogadták be az únijóba a Cseheket? Szlovákiát a Benes dektrétumok életben tartása után? Az Únijónak semmi sem számít, csak még egy kizsákmányolható kisebb állam, vagy nemzetiség. Erre kéne már rájönnie a sok marhának. "oszd meg és uralkodj" Ez az elv még mind a mai napig műkszik. Ameddig a kisebb közép Európai nemzetek csak egymás ellen acsarkodnak, addig itt csak kizsákmányolás lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!