Cukoripar-privatizáció: Martonyi nem emlékszik

2011. október 12. 14:41

Nem emlékszik a cukoripar privatizációjára Martonyi János, ezt ő maga mondta a vizsgálóbizottság ülésén.

2011. október 12. 14:41

A cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság szerdai ülésén Martonyi János, aki akkoriban az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagja volt, a privatizáció kezdetéről szóló beszámolója után úgy fogalmazott: „Elnök úr, nagyon őszintén meg kell mondanom, hogy a cukoripari privatizációra egyáltalán nem emlékszem”. Kopátsy Sándor, aki szintén igazgatótanácsi tag volt, viszont arról beszélt, hogy már akkor sem értett egyet a privatizáció módjával, mert az szerinte túl liberális volt. Mindketten hangsúlyozták, hogy nem volt nemzeti tőke, ezért kellett külföldieknek eladni az állami vagyont, amihez előírtak tőkeemelést, termelésbővítést és új technológia behozatalát is. Abban is egyetértettek, hogy a dolgozói tulajdon jobb lett volna.

A másik témával, az Európai Unióban a magyar cukortermeléssel kapcsolatban, a vámok lebontása és a kvóta kérdésében úgy összegezett Martonyi János: el kell olvasni a csatlakozási szerződést. Kopátsy Sándor közlése szerint a cukoripar privatizációjában nem történtek nagyobb hibák, mint általában a magánosítás során. Arra a felvetésre, hogy a cukorimportban védővámot kellene bevezetni, azt mondta: egy közösségi tagság nem csak előnyökkel jár, s az európai uniós tagságnak több az előnye, mint hátránya. Nem most „szúrtuk el” a cukoripart, hanem akkor, amikor felszámoltuk azt - mondta.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. október 13. 16:38
Ilyenek vannak a kormányban
korona
2011. október 13. 16:38
sajnos, miniszter úr, önre viszont - ahogy a mellékelt szöveg igazolja - sokan nem felejtették el
trendo
2011. október 13. 14:51
„Elnök úr, nagyon őszintén meg kell mondanom, hogy a cukoripari privatizációra egyáltalán nem emlékszem”. Szarnak, kárnak nincs gazdája.
bmucsai
2011. október 12. 19:49
Privatizáció? "Nem értettünk hozzá" Vagy ezt a libás Bajnai mondta? Akkor niért volt ott? Odatették, hogy ne értse. Elvállalta, hogy nem érti. Jó pént fizettek érte. Elévült? Miért? Ki döntötte ezt el? Miért "hozzánemértők" kerültek döntési helyzetbe? Mert a hálózat úgy akarta. Miért nem a hozzáértők kerültek oda? Mert a hálózat ellehetetlenítette őket. A kiválasztás szempontja a hazaárulás képessége, abszolut lojalitás a hálózathoz. A hálózat kiegyezett új uraival. Ezért betlizünk már húsz éve. A hálózattól akkor szabadulhatunk meg, ha név szerint megnevezzük az elkövetőket, feltárjuk a kapcsolatrendszereket, megszabadulunk tőlük és családtagjaiktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!