Origo: Vitákat generálhat az önkormányzati törvény

2011. augusztus 18. 09:28

Vita nélkül fogadta el a kormány szerdai ülésén az önkormányzati törvény koncepcióját - tudta meg az Origo kormányzati forrásból. A lap szerint a koncepció számos ponton a Fidesz polgármestereinek ellenállásába ütközik.

2011. augusztus 18. 09:28

Első olvasatban tárgyalta és viták nélkül el is fogadta a kormány szerdai ülésén az önkormányzati törvény koncepcióját - tudta meg az Origo kormányzati forrásból. A koncepció számos ponton a Fidesz polgármestereinek ellenállásába ütközött: a frakció polgármesterei és önkormányzati vezetői Lázár János irányításával még a minisztériumi tervezet bemutatása előtt elkészítették saját verziójukat.

A szerdán a kormány elé került tervezet szerint a polgármesterek több felvetését is elfogadta a kormány, például nem veszítették el a helyi önkormányzás jogát a kétezer fősnél alacsonyabb lélekszámú települések. Az önkormányzatokéból az állam kezébe kerül azonban az alapfokú oktatási intézmények fenntartása, csakúgy mint a gyámügyek, a szociális ellátás és az építési hatóság. Az Origo információi szerint a kormánypárti frakciókban további vitákat generálhat egy-egy most elfogadott megoldás, többek között a megyei jogú városok státuszának megszüntetése is.

Újdonság a korábbi tervezetekhez képest, hogy a megyei közgyűléseknek automatikusan tagjai lennének a jövőben a járási székhelyek polgármesterei, és csak az ezek után fennmaradó mandátumok sorsa dőlne el választással. A rendszer fővárosi bevezetése ugyanakkor még nem eldöntött, ez a Tarlós István főpolgármesterrel és a fővárosi fideszes kerületi vezetőkkel lezajlott tárgyalások után dől el.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2011. augusztus 18. 11:50
"például nem veszítették el a helyi önkormányzás jogát a kétezer fősnél alacsonyabb lélekszámú települések. " Akkor hagyják a francba a járásokat. Így semmi értelme az egésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!