Visszaszorítják a külföldi rendszámokat

2011. június 15. 13:29

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága egyhangúlag támogatta a közúti közlekedési törvény módosítását, mely csak kivételes esetben tenné lehetővé a külföldi rendszámok Magyarországi használatát.

2011. június 15. 13:29

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága egyhangúlag támogatta az a közúti közlekedési törvényhez készített módosítást, mely minimalizálná külföldi rendszámú járművek hazai használatát.

A módosítás értelmében megfordulna a rendszámokkal kapcsolatos bizonyítási teher: nem a hatóságnak kell bizonyítania a jogszerűtlen használatot, hanem az üzembentartónak kell igazolnia annak jogosságát. A főszabály alapján a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek magyar rendszámmal kell közlekednie. Magánszemélyek esetében a módosítás azoknak engedné meg a külföldi rendszám használatát, akik külföldön dolgoznak és a járművet munkába járáshoz használják. Ezen kívül akkor engedélyezett a külföldi rendszám, ha az illető tartózkodási helye külföldön található.

A módosítóból kimaradt a segédmotoros kerékpárok regisztrációja, ezt az intézkedést a kormány későbbre halasztotta. Megkapta viszont a támogatást Rogán Antal bizottsági elnök csődtörvény módosítására vonatkozó javaslata, mely speciális felszámolási szabályokat érvényesítene a nemzetgazdasági szempontból kiemelt cégek esetén.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2011. június 15. 16:20
eljárni csak azok ellen tudnak, akik eu-n kívüli rendszámmal autóznak - ebből is van ám elég. ha te mint magyar állampolgár egy külföldi, de eu-n belüli rendszámú autóban ülsz, és van nálad egy papír, ahol az autó tulajdonosa kölcsönadja neked azt, érinthetetlen vagy. ugyanis az eu területén bejegyzett gépjárművek időbeli és kilométerbeli korlátozás nélkül használhatók. csak annyit kell bizonyítanod, hogy nem loptad a kocsit. minden más országból származó autót max 180 nap után ki kell vinni az eu területéről, vagy forgalomba kell helyezni, magyar rendszámmal.
P.A.
2011. június 15. 14:19
A hülyeség csúcsa, hogy csak akkor lehetsz teljes értékű magyar, ha magyar a rendszámod. A nagymagyaroszág-matrica is kötelező lesz? Akváriumban meg csak pontyot lehet majd tartani?
kukagyerek
2011. június 15. 13:55
"Visszaszorítják a külföldi rendszámokat" Elvtársak! Szorosan, csatárláncban fejlődve, szorítsuk vissza a betolakodó külföldi rendszámoknak álcázott egyenruhás bűnözőket! Le a szélsőségesekkel!
bigyomail
2011. június 15. 13:46
Ebből az következik, hogy továbbra is ugyan úgy lehet szlovák rendszámot használni, mint eddig. Miért kellett ehhez törvényt módosítani? Szlovák rendszám eddig is csak annak volt, akinek cége (munkába járás...), vagy lakhelye (tartózkodási helye...) Szlovákiában volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!