Szeptembertől csökkenhetnek a törlesztőrészletek

2011. június 16. 12:30

Már júliustól elindulhatnak a devizahitelesek igénylései a bankok felé, de a gyakorlatban szeptembertől élnek majd a csökkentett törlesztőrészletek - mondta Rogán Antal a Tv2 Mokka című műsorában.

2011. június 16. 12:30

Rogán Antal a Tv2 Mokka című műsorában beszélt a kormány devizahiteleseknek szóló mentőcsomagjáról. Elmondása szerint a bajban levő devizahitelesek igénylései a bankok felé már júliustól elindulhatnak, de a bankok informatikai rendszerének átállítása miatt a gyakorlatban szeptembertől élnek majd a csökkentett törlesztőrészletek. A mentőcsomagot nem igényelhetik azok, akiknek hitele meghaladja a harmincmillió forintot, vagy akik már részt vesznek valamilyen banki fizetéskönnyítő programban, egyidejűleg ugyanis nem futhat a kettő. A banki fizetéskönnyítő programból azonban ki lehet lépni - mondta.

Hozzátette: az árfolyamrögzítésről szóló döntés 2014 végéig szól, annak, aki ezt választja, kiszámítható lesz a törlesztőrészlete, és nagy valószínűség szerint a legalacsonyabb árfolyamot élvezheti. A kormány rendeletben rögzíti azt is, hogy 2015 januárjától maximum 15 százalékkal lehet magasabb a törlesztőrészlet, mint a 2014. decemberi. Az árverezésekről  elmondta: a kilakoltatási moratórium feloldása után szabaddá válik az árverezés lehetősége a 30 millió forintot meghaladó lakásoknál. A harmincmillió forint érték alatti lakásoknál árverezési kvótarendszer lép életbe: az idén kétszázalékos kvóta évről évre emelkedne. A kormány tervei szerint öt év alatt vezetnék ki a problémás hiteleket.

A Napi Gazdaság csütörtökön arról írt, nem kizárt, hogy más szociális kiadások csökkentéséből finanszírozza a kormány a devizahitelesek megmentését, így ez a költségvetésnek nem okozna többletkiadást. A lap szerint évente mintegy ötezer devizahiteles lakását kell kivásárolnia az eszközkezelőnek, ami évi 50 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtyi
2011. június 17. 04:48
Sokat nem tettek (mit lehet?), de a CHF magas árához nem sok közük van. Az euro szar.
yac 1961
2011. június 16. 20:30
CHF 224 Ft .Inkább ne segíts.
kukagyerek
2011. június 16. 17:06
rogán! Kerüld el nagy ívben a deviza hiteleseket, mert szétrúgják a töködet! Cserben hagytátok őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!