Rekordegyenleget produkált Magyarország

2011. június 30. 09:35

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének egyenlege 787 millió euró lett 2011 első negyedévében. Ilyen erős adatot korábban nem produkált még Magyarország.

2011. június 30. 09:35

Soha sem produkált még ilyen erős fizetési mérleget Magyarország, mint 2011 első negyedévében - írja a Napi Gazdaság. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének egyenlege 787 millió euró lett az idei első negyedévben, így az bár nem érte el a Napi által becsült 900 milliót, még így is rekordösszegnek számít.

A kirobbanóan jó adat az árukereskedelem egyenlegének, a februári és márciusi kiemelkedően magas külker-többletnek volt köszönhető. A szolgáltatások területén az eredmény némileg rosszabb lett a tavalyi és az elmúlt negyedévek adatánál, itt az idegenforgalmi bevételek mutattak elsősorban csökkenő tendenciát.

A vártnál némileg alacsonyabb adat oka a Napi Gazdaság szerint az lehetett, hogy a jövedelemegyenlegen belül a viszonzatlan folyó átutalások soron 60 millió eurós hiány keletkezett. A folyó- és tőketranszfereket együtt tekintve a negyedévben szezonálisan kiigazítva 793 millió euró érkezett uniós forrásokból. A folyó- és tőkemérleg alapján képzett külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,27 milliárd eurót tett ki a negyedévben a nyers adatok szerint - ilyen erős adatot korábban nem produkált még Magyarország.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. június 30. 17:24
ennyire visszaesett a belső kereslet. a kormány saját dokumentumai szerint is 2013-14-ben újra deficites lesz a ffm, ha beindul a fogyasztás...
Etienne
2011. június 30. 09:55
az export húzta növekedés nem újdonság.
drieno
2011. június 30. 09:47
Ez is a maszop lmp szadesz álláspontját bizonyítja: a dilettáns gazdaságpolitika az országot a szakadékba vezeti! Sőt: diktatúraaaaa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!