Orbán: Megkötöm a következő kormányok kezét

2011. június 11. 11:59

Örül, hogy Magyarország már nem „válságtéma”, az államadósságot legyőzendő ellenségnek tekinti, és szomorú, amiért Nyugat-Európa gyanakvással tekint a nemzeti nézőpontra - egyebek mellett erről beszélt egy osztrák lapnak adott interjújában Orbán Viktor. A kétharmados törvények kapcsán elmondta, nem csinál titkot abból, hogy a gazdasági törvények terén megköti a következő kormányok kezét. Szerinte bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség.

2011. június 11. 11:59

A legnagyobb példányszámú osztrák újságnak, a Kronen Zeitung című bulvárlapnak adott interjút a miniszterelnök. Orbán kifejtette, örömmel tölti el, hogy míg egy éve Magyarországot még Görögország előtt emlegették a válsággal összefüggésben, ma már nem „válságtéma” az ország. A kormányfő szerint az államadósságot ellenségnek kell tekinteni, és ha egy ellenséget nem győzünk le, akkor ő győz le minket. A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy saját politikusi tevékenysége viták kereszttüzében áll, úgy reagált, egy politikusnak számolnia kell a bírálatokkal.

Beszélt arról is, hogy az élet minden területén fontosnak tartja az egyéni szabadságot, és ugyanilyen fontosnak a nemzet szabadságát. Szomorúnak tartja, hogy Nyugat-Európában gyanakvással tekintenek a nemzeti nézőpontra, szerinte ez Európa egyik gyengesége. Hozzátette: a 27 tagállam nemzeti identitásai nélkül az Európai Unió csak egy nagy bürokratikus monstrum volna. „Nem a nemzeti érzelmektől, hanem a mesterséges ideológiáktól kellene tartani” - vélekedett. Elmondta azt is, hogy szerinte a demokrácia szolgálja a legjobban egy nemzet érdekeit. A neki autoriter kurzust tulajdonító bírálatokkal kapcsolatban kijelentette, Magyarországon a köztársaság legfelső hatalmi szerve továbbra is a parlament s hogy magas állami szervek vezetőit eddig is hosszú időtartamra nevezte ki az Országgyűlés. „Csak olyan kinevezéseket hajtottam végre, amelyekhez jogom volt. Olyan emberekkel, akik tönkretették az országot, nem akarok együttműködni” - tette hozzá.

Orbán kitért arra is, hogy a kétharmados törvények gyakorlati, és nem ideológiai kérdéseket rendeznek. „Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét” - tette hozzá. Szerinte bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség, amelyet meg lehet változtatni, de csak konszenzussal.

Arra a felvetésre, hogy a kormány egykulcsos adót és alacsonyabb iparűzési adót is tartalmazó gazdasági programja bátor, de kockázatos is, azt válaszolta, az IMF-fel kötött hitelszerződést lejárni hagyni volt kockázatos, de a kormány szerint az országnak a saját lábára kell állnia. „Visszatértünk a pénzügyi piacokra, ahol nincsenek politikai előírások. Másként fogalmazva egy fűtött istállóból kimentünk a szabadba, ahol hideg van és metsző szél. De ilyen a szabadság” - fogalmazott. Orbán szerint most az a kérdés, hogy a pénzügyi piacok szereplői készek-e Magyarországon befektetni a pénzüket. Ehhez stabilitásra és bizalomra van szükség. „Ha most hibázunk, senki nem fog bízni bennünk” - tette hozzá.

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2011. június 13. 14:59
Friss hír, úgy tűnik egy titokban rögzített felvétel alapján Magyarország teljes elszigetelésre (mint Haidert anno) számíthat az EU elnökség után: http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/SNIMKA-Pahorove-off-the-record-izjave-izazvale-politicki-skandal
GY. F.űegér
2011. június 13. 14:26
Hát ehhez a napoleon-komplexusos majomhoz képest Horn Gyula maga volt Sir Winston Churchill.
liberálzöld.
2011. június 13. 12:45
"Orbán: Megkötöm a következő kormányok kezét" Mit is jelent ez? 1. Nem bízik abban, hogy a következő kormány is az övé lesz 2. Nem a következő kormányok, hanem az ország kezét köti meg, hogy ne lehessen csak úgy simán kiqrni a f@xra.
Dzson Lenin
2011. június 12. 17:11
Szopjon le az összes kommunista, akik szétbaszták 50 éven át ezt a szerencsétlen országot, meg az sok buzeráns kisztitkár, akik a rendszerváltás után mindent elloptak, amit csak tudtak az aljas kapcsolati tőkéjük révén. Most megérdemlik amit kapnak, s örüjenek ha ez nem börtön lesz! Dzson Lenin
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!