Budai a Nitrogénművek ügyében vizsgálódik

2011. június 08. 08:50

A cég az előző kormány idején államilag garantált hitelhez jutott. Budait arról tájékoztatták: kétséges, hogy megfelelő döntést hoztak a kezességgel.

2011. június 08. 08:50

A péti Nitrogénművek Zrt. állami támogatását is vizsgálja Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos - írja a Magyar Nemzet.

A cég az előző kormány idején csaknem 24 milliárd forintnyi, javarészt államilag garantált hitelhez jutott. A kormánybiztos azért rendelt el vizsgálatot, mert arról tájékoztatták: kétséges, hogy az akkori kormány megfelelő döntést hozott, amikor több milliárd forintnyi állami készfizető garanciát nyújtott a hitel felvételéhez.

A Nitrogénművek termelését a tulajdonos Bige-csoport 2008 októberében, forgóeszköz számlái zárolására hivatkozva leállította, s csak azután indította újra, hogy állami garanciát kapott egy beruházási hitelhez, és 80 százalékos állami garanciát a működéshez szükséges forgóeszközhitelhez. Az ügyletet utóbb az EU is vizsgálta, és megállapította, hogy a hitelek jogellenes állami támogatásnak minősülnek, ezért annak egy részét a cégnek vissza kell fizetnie.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiszol
2011. június 10. 11:53
Ha jól emlékszem a parlamenti vadász klub elhíresült vaddisznó hajtásának költségeit valami Bige nevezetű vállalkozó fizette ki utólag. A korábbi híradások szerint jeles FIDESZ, MDF, KDNP, és MSZP poplitkusok irtották a disznót nem túl etikus módon, volt olyan beszámoló is ami szerint egy Hagyó nevű képviselő sajátos módon fosztotta meg agyarától az elejtett párát.
Gombóc XVI. Artúr
2011. június 09. 16:44
Természetesen az nem baj, ha ez után a banda után nyomoz, de az eredmények valahogy elmaradnak. Nomeg azért az érdekes, hogy Esztergomba nem jut el, pedig nincs is messze Budapesttől. Legalábbis közelebb van mint Várpalota...
kukagyerek
2011. június 09. 14:27
"Budai a Nitrogénművek ügyében vizsgálódik " Az emberek már csak röhögnek ezen a Budain, meg a Pök Hendrik elszámoltatási ígéretein is!
bigyomail
2011. június 08. 11:40
Azért azt megnéztem volna, hogy ugyan ezek a politikusok milyen sajtótájékoztatót tartottak volna a sok ezer munkanélküliről, ha az akkori kormány hagyja a céget bedőlni... (Én egyébként hagytam volna, mert az államnak semmi keresnivalója vállalkozások környékén, még úgy sem, ha csak hitelgaranciát vállal.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!