Kitiltják a dohányzást a vendéglátásból

2011. április 26. 20:20

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. Nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik.

2011. április 26. 20:20

Az Országgyűlés kedden kormánypárti politikusok kezdeményezésére 271 igen szavazattal, 37 ellenében és 14 tartózkodással módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Nemmel szavazott húsz szocialista és tizenöt jobbikos képviselő mellett a kereszténydemokrata Rubovszky György és a független Molnár Oszkár. Tartózkodott hét jobbikos és öt MSZP-s képviselőn kívül a fideszes Wittner Mária és Karvalics Ottó (KDNP). Három kormánypárti politikus - köztük Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető - bár jelent volt az ülésteremben, nem szavazott. Megszavazta viszont az indítványt tizenhárom szocialista (így például Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó), tizenhét jobbikos és nyolc LMP-s politikus.

A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. Nem jelölhető ki dohányzóhely ezután a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a dohányzókocsik. Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban ugyanakkor étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára. Szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az egészségvédelmi bírságot és a helyszíni bírságot az ÁNTSZ számlájára kell befizetni. Az előbbi összege 20 és 50 ezer forint közötti, az utóbbi legfeljebb 30 ezer forint lehet magánszemélyek esetében. A tizennyolc kormánypárti politikus – köztük Lázár János fideszes frakcióvezető – által jegyzett indítvány indoklása szerint a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 38 százaléka dohányzik. Ennek számlájára írható – áll az indoklásban –, hogy a tüdőrák miatti halálozást tekintve Magyarország „világelső”. A Fidesz szerint gyakorlatilag semmilyen gazdasági hátrány nem éri a vendéglátóipart a nemdohányzók védelméről szóló, kedden elfogadott törvény miatt.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
haresz
2011. április 27. 11:20
Minden törvény annyit ér amennyire betartják ill. betartható!! Mert kérdem én mi van, ha senki nem tartja be és mindenki továbbra is rágyújt? Mennek az amugy is túlterhelt dutyiba?? Mert a büntetést se fogják kifizetni na bumm!!! Egy kis polgári engedetlenség kérdése az egész. Olvasom a munkahelyen se lehet majd dohányozni kac kac De a képviselőkre lehet nem fog ez vonatkozni na ja!!!! Egyébként én már 14 éve leszoktam előtte 30 évig tartoztam a dohányosok közé tusom mit jelent a tilalom.
Honfi-fi
2011. április 27. 07:54
Nóóó szmoking ! /vagy vmi ilyesmi/
crm114
2011. április 27. 00:11
A rideg tény az, hogy a dohányosok nagy szolgálatot tesznek az államháztartásnak azzal, hogy kevesebbet élnek. Költségvetési szempontból ők inkább hősök, mint bunkók. Ha a kormányzat nemzeti hiúságtól vezetve visszaszorítja a dohányzást (emeli a várható élettartamot), azzal egyúttal implicit adósságot is termel, a jövő kormányai ugyanis egy magasabb várható élettartamú országot örökölnek, ahol csillagászatiak az egészségügyi és nyugdíjkiadások. A tüdőrák olcsó betegség, a demencia viszont például igen drága.
suski
2011. április 26. 23:36
én ugyan örülnék neki, de szerintem kizárt dolog, hogy ez be lesz tartva. A kiskapu-forgatókönyvek már készen lehetnek. A kocsmákban mindenhol majdnem mindenki cigizik, nem tudom elképzelni, hogy ezek mind majd mínusz 5 fokban az utcán fognak ácsorogni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!