Pálinkás marad az MTA elnöke

2011. február 17. 08:20

Kihívó nélkül indulnak az MTA jelenlegi vezetői a májusi tisztújításon: egyedül Kroó Norbert alelnök távozhat, akit nem választhatnak újra. Pálinkás József elnök szerint a következő három év igazi nagy kihívása a kutatóhálózat infrastrukturális megújítása lesz.

2011. február 17. 08:20
Májusban tartja háromévente esedékes tisztújítását a Magyar Tudományos Akadémia, azonban csupán Kroó Norbert alelnök válhat meg a székétől, őt ugyanis nem választhatják újra - írja a Népszabadság. Pálinkás József elnök, Németh Tamás főtitkár, Csépe Valéria főtitkár-helyettes, Dudits Dénes és Maróth Miklós alelnökök nem kaptak kihívot a tavaly ősszel kezdődött jelölési folyamatban.
 
Pálinkás az elmúlt három évben egy kivétellel megvalósította programját: nem sikerült megemelnie az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) keretét. Továbbra is fontosnak tartja a fiatal kutatók hazacsábítását segítő Lendület Programot, a következő három év igazi nagy kihívása pedig szerinte a kutatóhálózat infrastrukturális megújítása lesz. Németh Tamás főtitkár szerint az elmúlt három évben többet értek el, mint amennyit eredetileg terveztek. Példaként említette, hogy új tudományos központ épül a Műegyetem területén, ahova a Kémiai Kutatóközpont, a Pszichológiai Kutatóintézet, a Geokémiai Kutatóintézet és az SZBK Enzimológiai Intézete kerül. Újraalakult a Duna-kutató Intézet, létrejött egy Tisza-kutató Csoport. Véleménye szerint a vörösiszap-katasztrófát követő kárelhárításban aktívan és hatékonyan vett részt az MTA. Hiányosságként említette, hogy nem sikerült javítani a kutatóhálózat alapellátásán - írja a lap.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CoolKoon
2011. február 17. 14:36
Istenem, ennyi sutyerák bunkó visszamaradottat egy helyen! Majd ti fogtok a tudományért és a K+F-ért lobbizni, mi? Mikor a tudományról azt se tudjátok, hogy eszik-e vagy isszák, ugye? Vagy végtelen butaságotokban és a szövegértést nélkülöző világotokban azt irigylitek, hogy nem ti ültök ott? Persze, az állítólagos kenőpénzeket ti is átvennétek, azt tudom. Viszont ha rajtatok múlna Magyarország K+F szintje, akkor még Szlovákia is magasan verne minket (azoknál pedig a "kutatás" szó tényleg szinte ismeretlen fogalom). Persze titeket ez nem zavarna, mert megmaradnátok ugyanolyan suttyó vadparasztnak (ez úton is elnézést kérek a szorgalmas és becsületes földművesektől :P), amilyenek idáig is voltatok. Az ilyennek úgyse mond semmit a tudomány. Megenni nem lehet, meginni se, lefeküdni se lehet vele, sőt, még az ablakba se lehet kitenni (legfeljebb a diplomát). Tehát minek a' neköm? Nem köll!
Disznool
2011. február 17. 11:58
Tavaly április óta nem fizetik ki az odaítélt K+F pénzeket. Mikor lesz változás? A kutatók kezdenek ellehetetlenülni. http://disznool.blog.hu/2011/02/15/elsotetitett_disznool_1
Honfi-fi
2011. február 17. 11:28
Nem is tudom. Ha nyilatkozik valahol és hallgatom, nekem se az jön le, hogy mekkora egetverő egy tudós beszél belőle.
KCs
2011. február 17. 10:48
Ebben a csávóban egy rokonszenves összesen: a neve...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!