Tovább nőhet a belvíz

2011. január 25. 14:23

Az időjárás-előrejelzés alapján tovább romló belvízhelyzetre lehet számítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg 400 négyzetkilométernyi terület áll víz alatt.

2011. január 25. 14:23

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a tavalyi csapadékos időjárás miatt a megyében most 85 százalékos a talaj víztelítettsége, ami csaknem a duplája a sokéves, 44 százalékos átlagnak. Bodnár Gáspár hozzátette: akár megismétlődhet az 1999-es helyzet, amikor 100 ezer hektárnyi föld került víz alá, és négyezer lakóházat fenyegettek az elöntések. A leginkább veszélyeztetett Újfehértón új csatornát is építenek, amelyhez már megkapták az országos irányító törzs jóváhagyását. Ugyancsak csatornák épülnek Nyíregyházán.

Hétmillió forint összegű pályázati forrásból 18 szabolcsi település készülhet fel a tavaszi belvízvédelemre. Vinnai Győző szabolcsi kormánymegbízott közölte, hogy a belvízvédelmi munkákba bekapcsolódhatnak a közmunkások is. A közmunkaprogram 13 ezer 500 ember bevonásával indul, de „csúcsidőszakban” akár 22-24 ezren is dolgozhatnak majd.

A Közép-Tisza vidékén azonban javul a helyzet: a hideg, száraz időjárás napról napra csökkenti a belvízzel elöntött területek nagyságát, jelenleg a vízügyi igazgatóság működési területén 669 négyzetkilométer áll víz alatt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!