Vizsgálták a médiatörvényt

2010. december 17. 11:41

A SEEMO főtitkára szerint kiemelten fontos, hogy egy médiatörvény ne kényszerítse öncenzúrára az újságírókat.

2010. december 17. 11:41

Szoros figyelemmel kíséri a magyarországi médiatörvény hatásait a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Dél- és Kelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) - közölte Oliver Vujovic, a SEEMO főtitkára pénteken Bécsben. A két újságíró-szervezet közös küldöttsége szerdán és csütörtökön mérte fel Magyarországon a sajtó állapotát.

„A következő hat-tizenkét hónapban figyelemmel kísérjük, hogy a hétfőn a parlament elé kerülő törvény hogyan működik a gyakorlatban, hogy okoz-e problémákat”
- mondta Vujovic, aki maga is tagja volt a küldöttségnek. Hozzátette: nem szabad, hogy egy médiatörvény az újságírók munkáját megnehezítse, a sajtószabadságot akadályozza, nem szabad, hogy öncenzúrára kényszerítse őket.

Frissítés:

A Vujovic-ot kísérő forgatócsoportot és a szintén vele tartó Népszabadság fotósát kitessékelték a Médiahatóság épületéből - írja a Hírszerző. A portálnak nyilatkozó főtitkár elmondta:  tapasztalatai alapján minden országban teljesen elfogadott, hogy az ilyen megbeszélések elején néhány fotót és vágóképet készítenek, így nem örülne ha egy ilyen új kommunikációs stílus meghonosodna Magyarországon.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2010. december 18. 07:38
Rákosi azt hitte, a média szoros gyeplőn tartása jó lesz neki, lett 1956. Kádár a körülményekhez képest lazán vette a kritikát és azóta is megy a kádárnosztalgia (vesztünkre). Ergo aki el tud számolni kettőig, észreveheti, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát nem érdemes piszkálni, bumerángként üt vissza arra, aki markánsan szabályozgatni próbálja. A magyar embernek is lételeme az abcugolás, a nemzetközi imázsnak sem tesz jót a szánalmasan kimagyarázott korlátozósdi. Akkor meg mi a francnak csinálják, ha egyértelműen csak hátrányuk van egészből?
vendée
2010. december 17. 13:32
Nem ennek a Nemzetközi Sajtóintézetnek az egyik vezetője Lipovecz Iván, aki 1988-tól 2005-ig volt a HVG főszerkesztője?
zoli 29
2010. december 17. 12:58
"A SEEMO főtitkára szerint kiemelten fontos, hogy egy médiatörvény ne kényszerítse öncenzúrára az újságírókat." Ha azt, hogy egy újságírónak végig kell gondolnia, megéri-e jogszabályt sérteni (pl. rágalmazás, becsületsértés, emberi méltósághoz való jog megsértése, stb. révén), öncenzúrának nevezzük, akkor én támogatom az öncenzúrát. Azt, hogy "Matolcsy rossz gazdasági miniszter", "a kormány xy döntésével nem értek egyet", "Schmitt Pál nem alkalmas köztársasági elnöknek" vagy hogy "Orbán, takarodj!", természetesen a véleménynyilvánítás kategóriájába tartozik, és semmilyen módon nem szabad szankcionálni, de ha jól tudom, erre az új szabályozás sem tesz kísérletet.
bmucsai
2010. december 17. 12:29
A kormány három dologba kezdett bele. Az alkotmány, a nyugdíj péztárak ügye és a médiatörvény. Mindhárom esetben megjelentek "külső szakértők" , "belső megmondók" , címeres hazudozók a véleményükkel. Az előző nyolc évben nem hallotuk ezek hangját, nem láttuk véleményüket. Azaz szerintük minden jól ment. Az ország tönkre ment. Valószínűleg ez volt a céljuk. Bármit teszünk magunkért, az céljaikkal ellentétes, tehát tiltakozni fognak. Külső nyomást alkalmaznak, leminősítenek és ócsárolnak. Ha élni akarunk harcolni kell ellenük. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Ők nem demokraták, vad pusztító horda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!