Elmennek a fiatal orvosok

2010. november 15. 12:56

Bedőlhet az ellátás, a fiatal orvosok külföldre mennek, a meghirdetett gyakornoki helyek felére sem jelentkeztek - írja a Magyar Hírlap.

2010. november 15. 12:56

Az idén meghirdetett orvosgyakornoki álláshelyeknek mindössze a felére akadt jelentkező – olvasható ki a szakorvosjelölteket képviselő Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) nemrég elkészült anyagából a Magyar Hírlap szerint. A szervezet hét évre visszamenőleg vetette össze a meghirdetett szakorvosképző helyek és az azokat elfoglaló rezidensek számát.

A mélyrepülés elkezdődött: a csaknem 800 helyre mindössze 377 gyakornok jelentkezett, a létszámba ráadásul tucatnyi korábban végzett orvos is beleszámít. A rezidensképzésre nem jelentkezők vagy külföldre távoztak, vagy az egészségügy más területén próbálkoznak.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2010. november 15. 20:08
Kedves HSL és akik még röghöz-kötés pártiak: ez a dolog CSAK akkor működik, ha a röghöz kötés mellett valami PERSPEKTÍVÁT kínálunk a végzős orvosnak. Jelenleg az van, hogy az állam kifizeti a képzését 6 éven át, és utána viszont élete végéig (vagy amíg le nem lép külföldre) a vérét szívja a fiatal doktoroknak. Az alternatíva az lenne, hogy: 6 év oktatást finanszírozok, utána x évig nem mehetsz el, és éhbérért kell dolgoznod. DE utána, ha ezt túlélted, akkor jöhet a kánaán: magas bér, kivételezett társadalmi helyzet és megbecsülés. Igy OK lenne. Vagy, ha tandíjas lenne a rendszer: fizesd ki (saját zsebből, hitelből, stb) azt a pár misit és utána pedig a MAGAS FIZETÉSEDBŐL fizesd vissza! Az érvelésetekben csakis az a bibi, hogy az orvosnak sehogyan sem éri meg jelenleg itthon maradni, és ha a röghöz kötést kitalálják, akkor az lesz a vége hogy az sem megy Mo-n orvosi egyetemre, aki eddig ment volna. Nem csak hosszú, de KÖZÉP távon is normalizálni kell az eü. dolgozók bérét, mert katasztrófa közeleg.
Gas-man
2010. november 15. 18:36
Mondjuk én abban a "szar" amerikai rendszerben dolgozom, és asszem elég jól ismerem! Drukkolok Orbánnak, de meglátásom szerint, ha nem lesz magánbiztosító, akkor a rendszer nem megreformálható! Ami most van, gyakorlatilag a 2dik vh. óta müködik, a különbség csak annyi, hogy hol több hol kevesebb pénzzel! ( inkább kevesebb). A szoci/anarchisták ott szurták el - azonkivül, hogy a kormány elleni tiltakozássá züllesztették a vizitdijas népszavást- hogy a felhasználói rendszert akarták piacositani, holott a biztositókkal kellett volna kezdeni. Sajnos Orbán belevezette magát és a Fideszt is egy piacellenes hangulatba, amiböl csak úgy tudna kijönni, ha beismerné, hogy ez úgy tévút!!!
blogen
2010. november 15. 15:04
Az osztrák, a német és az angol eü-t évszázados tőketfelhalmozás máig ható gazdasági haszna, a társadalom általános gazdagsága tartja felszínen, amíg a fel nem élik ezt a gazdagságot. A felélés első jelei a perifériákon mutatkoznak, Magyarországon, Görögországban, Írországban. Itt már elfogyott az eleve jóval kevesebb lóvé, ami a nagy felélés, vagy másnéven: jóléti állam táplálására kellett. És természetesen igen, a szavazati jogot is privatizálni kell, annak járhat csak, aki adót fizet érte.
==T==
2010. november 15. 14:18
Nem csodálom. Figyelembe véve a fizetéseket és a körülményeket (pl. orktámadás veszélye) csoda, hogy van még aki marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!