Hétre emelkedett az iszapömlés áldozatainak száma

2010. október 08. 08:57

Egy idős férfi belehalt az iszapömlés következtében szerzett sérüléseibe. Péntek délután újabb két holttestet találtak meg, így hétre emelkedett az áldozatok száma. Nagy Anna kormányszóvivő kijelentette, a kormány senkit nem hagy magára.

2010. október 08. 08:57
Leeresztették Kolontáron az eliszaposodott tó vizét, ám három eltűntet továbbra sem találnak. A térségben mintegy nyolcszázan dolgoznak: erősítik a tározó átszakadt gátját, illetve gipsszel és sósavval csökkentik a Marcal lúgosságát, hogy a Rábában és a Mosoni-Dunában ne okozzon katasztrófát az iszap. A szennyeződés Komáromnál jár, ahol 8 körüli pH-értéket mértek, így az az élővilágra nem jelent veszélyt. 
 
A sérültek közül 11-en súlyos életveszélyes állapotban vannak. Kolontáron sokan nem akarnak visszaköltözni az elöntött otthonokba, szakemberek szerint a területen a talajt tíz centiméter mélyen kellene kicserélni. A kármentesítés hétfőre befejeződhet, szombaton már az állami kárfelmérők is a helyszínen lesznek, a károk felszámolása azonban hetekig is eltarthat - nyilatkozta az országos katasztrófavédelmi főigazgató. Bakondi György az MTV reggeli műsorában elmondta, egy önkormányzati telken építenek majd lakóparkot a károsultaknak, a projekten Makovecz Imre építész vezetésével dolgoznak. Bakondi közölte, a katasztrófát okozó cég, a MAL Zrt. mindeddig nem kért bocsánatot, ám mivel a társaság jelenleg nem termel, dolgozói részt vesznek helyszíni munkálatokban.
 
Magyarország sürgős segítséget kért az Európai Uniótól: Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos úgy fogalmazott, hogy Magyarországot környezeti katasztrófa sújtotta és felszólította az összes tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére. Georgieva szerint Brüsszel kész közbelépni. 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricochet
2010. október 09. 11:54
Milyen nagyvonalú: 2010. október 07., csütörtök | 17:41 A kólacég kéri vissza a hűtőjét A Coca-Cola bejelentkezett, hogy kéri vissza a hűtőjét és a göngyölegeit - mesélte kollégánknak egy devecseri kisboltot üzemeltető férfi, aki éppen a rekeszeket mosta. A férfi azt is elpanszolta, hogy bár a százezer forintos gyorssegély mindenkinek jár a városban, ők nem kaphatnak belőle, mert csupán bérlők, s nem tulajdonosok az üzletben.
bőröndhal
2010. október 09. 07:50
Ki a tároló biztonsági felelőse? Rendelkezik erre megfelelő szakmai felkészítéssel? Amennyiben nem, ki az aki ezzel a feladattal megbízta(ebben az esetben a megbízó a felelős)? Ennek kiderítése 10 perc? És még mindig nincs vádlott, miért?
reality
2010. október 08. 23:11
Ez meg egy jó hír, ha nem olvastátok volna (volt az MTV Ma reggel-ben is) " Huminsavas talajjavító szerrel semlegesítik az iszap lúgos kémhatását Természetes, magas huminsav alapanyagú talajjavító szerrel semlegesíteni lehet a vörösiszap lúgos kémhatását; a Dudarit nevű szert szombaton Devecserben, a vízelvezető árkokban, majd az utakon alkalmazzák. A barnaszénhez, lignithez hasonló, bányászott anyag képes megkötni a nehézfémeket, semlegesíti, regenerálja a talajt, s segíti a növények fejlődését. Alkalmazásával 30 perc, egy óra alatt semlegesíthető, azaz a megengedett értékre csökkenthető a lúgos kémhatás. " http://hvg.hu/itthon/20101004_iszapomles_devecser_percrol_percre?brpage=#27387
sensei
2010. október 08. 21:21
Én még mindig Ferkó zokogását várom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!