Áttekinti az internáltak juttatásait a kormány

2010. augusztus 24. 16:53

A tervek szerint a kormány még az ősz folyamán áttekinti a munkatáborokba - köztük a Hortobágyra - kitelepítettekre vonatkozó jogszabályokat és juttatásokat.

2010. augusztus 24. 16:53

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a jelenlegi jogszabályok úgy tekintenek a kényszermunkatáborokba hurcoltak, illetve szabadság elvonással sújtottak juttatásaira, járadékaira mint akkori munkavégzésük, társadalombiztosításból való kiesésük megváltására.

Az új kormány azonban új szemlélettel ezt a kérdést a jogfosztottság oldaláról kívánja megközelíteni. Mint mondta, ezeket az embereket jogszabályellenesen fosztották meg tulajdonuktól, tanulási lehetőségeiktől és szabadságuktól. Egész életük során viselték annak bélyegét, hogy kitelepítették őket.

A politikus közölte: szeretnék felhívni a társadalom szélesebb körének a figyelmét is a kitelepítésekre, erről ugyanis méltatlanul kevés szó esik. Éppen ezért támogatni kívánják az érdekképviseletek témával kapcsolatos megemlékezéseit, a közmédiumokban olyan műsorok elkészítéséhez nyújtanának segítséget, amely a fiatalok számára feltárja, hogy a kommunizmusban milyen volt a kitelepítettek helyzete.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikva
2010. augusztus 24. 20:39
A Rexcski Internáltak Szövetségének számos ,ma már nem élő tagjainak leszármazottjai is "mentesültek" a múltban a továbbtanulás lehetőségének "gyötrelmeitől"..gyakran saját apjuk nevének megtagadásával volt módjuk egy gyárban 16! évesen 3 műszakban ,munkát vállani, ...de szép volt az is,amikor a családfőt elvitték előlépzésre Kistarcsára,majd több évre Recskre...addig a lenin-fiúk egy szál pendelyben és kisgatyában küldrték el tanyájukról a 20 ha-os kisparaszt( kommunista nevén kulákot) illetve annak feleségét és kisebbik fiát ,akik aztán egy TYÚKÓLBAN húzhatták meg magukat....a nagyobbik fiú,meg éppen korából adódóan szerencsés volt és munkatáborban "dolgozhatott"...APRÓ-örömök....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!