Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Virágzik az etnobiznisz

2010. július 26. 13:13

A Magyar Nemzet információi szerint álrománok, álörmények és álromák is feliratkoztak a kisebbségi választói névjegyzékbe. A lap szerint ezen nincs mit csodálkozni, mivel a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé az illetéktelenek kiszűrését.

2010. július 26. 13:13

Bárki kérhette felvételét a 13 hazai kisebbség valamelyik választói névjegyzékébe, mivel senki sem vizsgálhatja a 2005-ben véglegesült kisebbségi választójog szerint azt, hogy az illető tényleg az adott minoritáshoz tartozik-e - írja a Magyar Nemzet. Megemlítik, hogy Szászfalvi Károly nemzetiségi államtitkár már utalt arra, hogy a kisebbségi törvénycsomagot felül kellene vizsgálni, de a mostani regisztráció még a „rossz recept” szerint zajlott.

A Magyar Nemzet szerint vannak olyan kisebbségi vezetők, akik akár nem közösségbeliek jelölésével is készek kiszorítani nemzetiségükhöz tartozó honfitársaikat. A tét valóban nagy, hiszen a különböző szintű kisebbségi önkormányzatok nem jelentéktelen állami támogatást kapnak.

Szegeden csaknem megháromszorozódott 2006-hoz képest a magukat örménynek vallók száma. Zalaegerszegen a polgármesterek gyakoroltak nyomást a valójában nem cigány-származású, ám a névjegyzékbe felvételét kérőkre, így akadályozva meg cigány kisebbségi önkormányzatok létrejöttét. A magyarországi románok közösségét is sújtja a jelenség. Budapesten három kerületben van valódi román közösség, ennek ellenére 17 kerületben gyűlt össze kellő számú választásra jogosult. Terjed a román önkormányzat-alakítás divatja a borsodi és a szabolcsi falvakban is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Serio
2010. július 26. 17:06
Aztán mégis hogy lehetne megkülönböztetni a "jogos" és "jogtalan" igényeket? Aki túl sápadt az nem roma? Vagy örmény nyelvvizsgához kötik az örménységet?
picur3ka
2010. július 26. 17:01
Ez nagyon komolyan rossz hir, aminek kovetkezmenyei lehetnek.
vizipipa
2010. július 26. 16:49
Ja, ahol a pénzt (közel) semmire adják, ott van csődület. Mi a meglepő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!