Gyenge az idei termés Borsodban

2010. július 26. 08:34

Árvíz és belvíz nehezítette a gazdák helyzetét Borsodban, a kár összesen 2-2,5 milliárd forint. A szőlőtermés harminc százalékkal kevesebb, mint a tavalyi.

2010. július 26. 08:34
Görcsös Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei vezetője szerint a rendkívüli időjárás mellett a megalázóan alacsony felvásárlási árak nehezítik a gazdák helyzetét, amelyek a termelési költséget sem fedezik. Szinte teljesen betakarították az őszi árpát és a repcét, a búza körülbelül hetven százaléka van már a raktárakban és a tavaszi árpa felét is learatták már. Görcsös emlékeztetett, az ár- és belvízkár összesen 2-2,5 milliárd forintos kárt okozott.
 
Az Észak-Magyarország szerint legalább harminc százalékkal kevesebb szőlő termett idén Tokaj-hegyalján, mint tavaly. A termésben egyaránt kárt okozott az esőzés és a kánikula, illetve a peronoszpóra és a lisztharmat is. Marcinkó Ferenc, a Tokaj Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, a kedvezőtlen időjárás miatt már elkéstek a védekezéssel.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2010. július 26. 10:11
Borvidéken lakom, ez a 30% csökkenés kizárt, az, hogy késő a védekezés, pedig hazugság. Hét végén itt az összes gazda permetezett, és hatásos. Az aszuszemek ráadásul jóval később duzzadnak, érnek. Sírunk, rivunk, ja. Soroljak egy-két borászatban érintett nevet Tokaj környékéről?
El Topo
2010. július 26. 09:25
Ha rossz a termés Tokajban, legalább nem kell sokat agyalni rajta, hogy hova tegyék az újabb eladhatatlan hektolitereket.
drienovác
2010. július 26. 09:11
csoda, hogy egyáltalán van valami
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!