Daimler-botrány: hazánk is érintett?

2010. március 24. 08:44

Autóvásárlási szerződések elnyeréséért egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek a németországi központú cég.

2010. március 24. 08:44
Az amerikai igazságügy-minisztérium azzal vádolta meg a Daimlert, hogy megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényeit: egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek, hogy elnyerjen autóvásárlási szerződéseket. A megvesztegetésekre állítólag legalább 22 országban - egyebek mellett Kínában, Oroszországban, Horvátországban és Magyarországon - került sor.

Az 1998 és 2008 közötti állítólagos megvesztegetésekkel a németországi központú Daimler a kereset szerint több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott. A Daimlernél állítólag bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore bankszámlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben és külső közvetítőket vettek igénybe. A kenőpénzeket gyakran jutalékoknak, különleges engedményeknek vagy szükséges kifizetéseknek tüntették fel.

Akár 333 ezer eurót is kereshettek 2005-ben egyes magyar kormánytisztviselők a Volánbusz egy 32 tételes járműbeszerzésén a washingtoni kereset szerint. A dokumentum szövegszerűen nem állítja, hogy a magyar illetékesek a pénzt át is vették. Azt azonban igen, hogy az EvoBus Austria nevű osztrák cég ilyen összeget helyezett el számukra egy amerikai bejegyzésű vállalatnál, és az teljesen vagy részben a rendelkezésükre állhatott. Megemlítik az EvoBus Hungária Kft.-t is, amely 2003-ban vette át a Daimler Mercedes és Setra márkáinak autóbuszüzletágát: a 32 jármű közül 17 az osztrák cégtől rajtuk keresztül került a Volánbuszhoz, az amerikai tárca szerint 1 millió 745 ezer euróért.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoli_29
2010. március 24. 12:00
Egy 2005-ös Volánbusz-tenderről van szó: http://www.privatbankar.hu/cikk/vallalatok/daimler_botrany_a_volanbusz_kapcsan_jottek_a_kenopenzek_35455
miloka
2010. március 24. 09:05
Miért ne lennénk érintettek? Hiszen a korrupció már hungarikumnak számít! Lassan a szekérgyártás sem lesz korrupciómentes! Mert ugye: MÁV,. BKV, Gripen, postás kerékpárok, stb. most a Daimler!
zoli_29
2010. március 24. 08:59
Gripen-ügy 2. Várhatóan ugyanúgy nem fog kiderülni semmi erről sem, mint ahogy arról sem derült ki semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!