„Halaszthatatlanul drasztikus lépéseket kell tenni”

2010. január 05. 14:13

10%-kal kevesebb szolgáltatást nyújtanak a kórházak a volumenkorlát miatt.

2010. január 05. 14:13
Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint emiatt rohamosan nőnek a várólisták, az intézményeknek pedig még kevesebb bevételük lesz.

Kedden hiába kapta meg a legtöbb kórház a tavaly megígért többletpénzt, újra gyűjthetik a kifizetetlen számlákat. A hatmilliárd forint ugyanis csak arra elég, hogy a tavalyi tartozásaikat és beszállítóikat kifizessék. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója szerint az egészségügyi rendszer halaszthatatlan átalakítása a következő kormányra vár.

„Minden intézmény megkapta a teljesítményvolumen-korlátját mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásban. Ez azt fogja jelenteni, hogy körülbelül tíz százalékkal kevesebb szolgáltatást tudnak nyújtani majd az intézmények a betegeik részére” – közölte Rácz Jenő. Hozzátette: a betegek számára ez azt jelenti, hogy rohamosan nőni fognak a várólisták, az intézményeknek kevesebb lesz a bevételük a 2010-es évben. A főigazgató kijelentette: már most el kell kezdeni azokat a válságkezelési intézkedéseket, amik az elmúlt években már megszokottá váltak. Ezek a változások az új kormányra várnak, láthatóan a jelenlegi kormány magukba az alapkérdésekbe nem kíván belenyúlni. „Az új kormánynak halaszthatatlanul drasztikus intézkedéseket kell tennie az egészségügy területén, hogy a minimálisan elégséges szolgáltatások nyújtását meg tudja oldani” – fogalmazott Rácz.

„Halaszthatatlanul drasztikus lépéseket kell tenni” (MNO-HírTv)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!