Gyárfás átvenné a margitszigeti „Horthy-villát”

2009. október 02. 13:54

Az úszók számára követeli Gyárfás Tamás MOB-alelnök a jelenleg evezősök által használt margitszigeti klubházat.

2009. október 02. 13:54
A Magyar Olimpiai Bizottság hétvégi ülésén a MOB egyik alelnöke, Gyárfás Tamás az emelvényen ülve szólította meg Simóka Beátát, az ÖM-ben a sportot felügyelő államtitkárt a Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) által „bitorolt” margitszigeti klubház ügyében. Gyárfás nehezményezte, hogy az evezősök nem hajlandóak onnan kiköltözni és lemondani az általa „Horthy-villának” nevezett ingatlan használatáról a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) javára - számolt be a Sportfórum. Az úszók elnöke szerint nagyon fontos, hogy a szövetség végre méltó helyre költözhessen a lepusztult Komjádi-uszodai irodákból, és a megfelelő hely a szigeti uszoda mellett, a jövő évi Eb-helyszín területén található épület lenne, ami jelenleg a DNHE klubháza.

Az állami tulajdonban lévő házat tíz éve használja az egyesület, a sporttelepen találhatók az öltözői, edzőterme és ott tárolja hajói egy részét. A 2006-os úszó EB előkészületei során az egyesület megállapodást kötött a Nemzeti Sporthivatallal, melyben lemondott az általa üzemeltetett terület jelentős részéről, cserébe az állam ígéretet tett a bérleti jog hosszú távú fenntartására. A bérleti szerződést azonban az állam azóta sem hosszabbította meg az evezősökkel, ezért kérhette Gyárfás a MOB ülésén jelenlévő döntéshozók támogatását ahhoz, hogy az úszók irodái kerülhessenek az evezősök helyére.

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet vezetői nyílt levélben fordultak a MOB tagjaihoz, mert szerintük Gyárfás állításai tisztességtelenek és valótlanságokat tartalmaznak. Mint írják, egyesületüknek nem csak túraevezősei vannak, versenyzői az elmúlt húsz évben 140 felnőtt magyar bajnoki címet szereztek. Tőlük indult az első világversenyére a későbbi kétszeres világbajnok, dr. Haller Ákos, a 34-szeres magyar bajnok dr. Alliquander Anna kijutott 2000-ben a Sydney-i olimpiára, idén pedig Vb-nyolcadik és Eb-negyedik helyet szerzett csepeli párjával, Hajdú Zsuzsannával. Az egyesület jogelődjét, a Nemzeti Hajós Egyletet gr. Széchenyi István alapította 1841-ben.

A 2006-os úszó Eb idejére az egész létesítményt átengedték a Magyar Úszó Szövetségnek, ezért különösen felháborítónak tartják Gyárfás Tamásnak azt a törekvését, hogy egy olyan sportág (evezés) aktív tevékenységének a rovására kívánja egy másik sportág (úszás) ráadásul irodai tevékenységét előnyben részesíteni, amely sportszerű segítséget nyújtott a 2006-os Úszó Eb megrendezéséhez - írják levelükben.

Az egylet a fair play szellemében kér minden felelős sportvezetőt, hogy szolidaritásukkal segítsék az utolsó belvárosi evezős bázis megőrzését. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. október 02. 16:49
Gyárfás vegye át a munkanélküli segélyt három hónap múlva, addig rázza a brokiját, talán megkeményszik. És akkor az asszonynak nem kell elmenni a boltba gipszért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!