Időnként már nyugati mainstream hírügynökségeknek is túl sok a kamu szankciókból és propagandából

2023. február 06. 13:30

Egy érv marad a szankciópárti oldalnak: az európai fogyasztók ugyan többet fognak fizetni az üzemanyagért, de legalább az orosz gazdaság szenvedni fog.

2023. február 06. 13:30
null
András László
Facebook

„Időnként már nyugati mainstream hírügynökségeknek is túl sok a kamu szankciókból és propagandából. Az újonnan életbe lépő dízel embargóról egyenesen úgy számol be a Bloomberg, hogy »igazából nem állítja le az üzemanyagszállításokat«.

Európa legnagyobb finomítójának korábbi ügyvezető igazgatóját is idézik: »A rendszer előbb-utóbb megtalálja az egyensúlyt. Ezért természetesen mindenki fizetni fog.«

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a globális kereslet és kínálat nem változik a szankciók hatására. Ha a korábbi kereskedelmi útvonalakat lezárják, majd kerülőúton szállítanak. Vagy ugyanazt az orosz üzemanyagot kapja Európa mint korábban, csak többet fizet a kerülőutakért, vagy harmadik országok (olcsóbb) orosz olajtermékekre cserélik eddigi importjukat és Európa veszi meg a drágább forrásból származókat.

Szóval az energiaipar nem számít felfordulásra. A média szégyentelenül hirdeti, hogy a szankciókat meg lehet kerülni, és hogy semmi nem fog változni, csak annyi, hogy az európaiak majd többet fizetnek a dízelért. Egy olajkereskedő summázta a legjobban: »Egy erős hatékonytalanságot építünk be abba az olajpiacba, amely évtizedek alatt vált hihetetlen hatékonnyá.«

Egy érv marad a szankciópárti oldalnak: az európai fogyasztók ugyan többet fognak fizetni az üzemanyagért, de legalább az orosz gazdaság szenvedni fog.

De még csak ez sem állja meg a helyét: az IMF néhány napja tette közzé, hogy a széleskörű nyugati szankciók ellenére az orosz gazdaság, noha csak kicsit, de már idén újra növekedni fog.

Eddig az egyes szankciók kapcsán legalább egy darabig falazott a média, hogy majd működni FOG. Most már az életbelépés előtt megírják, hogy nem fog.

És a legszomorúbb az az, hogy ez Európára nézve egy részben optimista forgatókönyv. Mert a pesszimista az lesz, ha nem tudjuk alternatív útvonalakon/forrásból pótolni azt, ami eddig közvetlenül Oroszországból érkezett, és akkor felmegy a dízel ára, és ezzel mindené, amiben fontos a dízel: a szállítmányozás, az ipari termékek, a mezőgazdasági termékek, stb.”

Nyitókép: Paul Martens / ANP / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. február 07. 08:59
Még mindig le vagyunk ragadva annál, hogy a gazdasági háborúban ki hogyan áll, pedig ez még nem is a legrosszabb lehetséges oldal. Oroszországgal sikerrel tudatosítva lett, hogy gazdaságilag el tud boldogulni az EU nélkül. Felpörgették a hadiiparukat, mozgósítottak egy csomó embert, harci tapasztalatot szereztek. Eközben a NATO-ról egyre inkább látszik, hogy felkészületlen papírhajó, nincs se embere sem készletei egy tartós (egy hétnél hosszabb) háborúra olyan ellenféllel szemben, amelyik vissza is lő. És a nyugat továbbra is úgy veri magát, mintha az összeomlott, 90-es évekbeli oroszokkal lenne dolga, egy kilóra megvett alkoholistával az elnöki székben.
Desz
2023. február 06. 17:07
Ezek a "haladó szelleműek" megrekedtek kisiskolás szinten. Nyolc nappal legújabb agyszüleményük kikiáltása előtt, kezdik hátulról visszafelé felírni irodájuk táblácskáira: ! ó! ió! ció! kció! nkcó! ankció! zankció! Szankció! Hurrá, most már jöhet a mallorcai vakáció!
Hazafi Teddymackó
2023. február 06. 15:40
Igazából semmilyen "szankció" nem fáj az orosz jeges medvének. Szopacs!!!
diodoro
2023. február 06. 14:29
Erik viking film Atlantisz jeleneteiről azthittem kitaláció, de látom már, hogy valójában jóslat, csak akkor még nem értettük meg. Talán már késő, a víz a nyakunkig ér, de mi még mindig kórusban üvöltjük, hogy "nem süllyedünk!!!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!