Kővel dobálták az EU diplomatáit Palesztinában

2024. május 01. 22:46

Feszült a biztonsági helyzet a ciszjordániai palesztin területen is, az uniós képviselőket azért kergették el, mert „bűnrészesek” a gázai háborúban.

2024. május 01. 22:46

Nyitókép: A Birzeit egyetem diákjai tüntetnek Kanada ramallahi nagykövetsége előtt 2024. április 30-án  /  fotó: Issam Rimawi / Anadolu via AFP

A gázai bombázás ellen tiltakozó palesztin fiatalok távozásra szólították fel az EU Birzeit településen tartózkodó diplomatáit. A képviselők a helyi Palesztin Múzeumban tartottak találkozót, amikor a tömeg körbevette az épületet, és mivel nem sikerült velük kommunikálniuk, kényszerűen távozniuk kellett.

A diplomaták autóit a palesztin tüntetők megdobálták, az egyik jármű ablakát betörték. 

 A Birzeiti Egyetem egyik hallgatója, Amr Kayed az esetet követően azt nyilatkozta, hogy ezzel az akcióval azt üzenték, hogy „azokat, akik bűnrészesek a népirtásban és a gázai offenzívában”, nem látják szívesen – írta az Euractiv.

Az erőszakos esemény előtt palesztin diákok üzenetet tettek közzé a Facebook-on, amelyben 

Németország képviselője elleni tiltakozásra szólítottak fel, 

amiért az európai ország támogatja Izrael önvédelemhez való jogát a gázai háborúban.

Az uniós lap megjegyzi, hogy Németország Izrael egyik fő fegyverbeszállítója, 2023-ban 326 millió euró értékben adott el katonai felszerelést és fegyvert a zsidó államnak a német gazdasági minisztérium adatai szerint.

Ciszjordániában már a gázai háború előtt nagy volt a feszültség, 

de a harcok kitörése óta fokozott az izraeli katonai jelenlét, és egyre több a palesztinok által elkövetett utcai támadás. 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. május 06. 10:50
Há mé nem dobaltak vissza?! Lett volna nagy meglepi..🤣
csapláros
2024. május 02. 09:55
survivor 2024. május 02. 02:19 csap ..." Az a baj, hogy IDE menekülnek majd. Puty gazda kibas az Ejjúval. Ha nem kell gáz, kaptok paleszt gázt....20 éve basztunk ki magunkkal.🇪🇺"... MI (Magyarország) NEM, mert nekünk a hátunk közepébe sem kellenek, és ezen egy jottányi változás nem lesz. Csakis az jöhet, aki LEGÁLISAN, papírokkal, lenyomozhatóan jön, valamit boltol, dolgozik, és erről az idegenrendészetnek folyamatosan beszámol. Ha nem, és nem elég a megélhetésére, akkor önként és dalolva KELL elhagynia az országot minimum 2 évre. Tény, hogy a 2015-ös 35 ezernyi, mára 50 ezerre nőtt, aki muzulmán legálisan (központilag nyilvántartva, adót, tb járulékot fizetve) az országban tartózkodik. Ezek egy jelentős része továbbra is itt tanuló diák, akikre esetenként támaszkodni lehet, amikor az ilyen-olyan nyitásokban ügyködik a külügy.A növekedés bármikor leállítható, ha úgy látszik, hogy ez az idegenrendészetnek már sok.
clark
2024. május 02. 07:15
Bűnrészesek az EU-s diplomaták??? Pedig csak annyit mondtak: "Jehova!"
Patika
2024. május 02. 07:04
Ez van, ha kívülről is észerveszik, amiot belülről nek akarnak tudomásul venni. (most lehet ajvékolni)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!