Csoda a nemzeti összetartozás napján

2022. június 05. 09:17

Harmincötezer gyermek önfeledt hite, sugárzó lélekereje átlendített bennünket rögzült kicsinyhitűségünkön.

2022. június 05. 09:17
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Különleges nap volt ez az idei június 4-e.

102 évvel az igazságtalan és mérhetetlenül fájdalmas trianoni békediktátum aláírása és 66 évvel a családok százezreinek mély lelki sebeket okozó 1956-os abortuszliberalizáció kihirdetése után, Pünkösd ünnepének lelkületében, a csíksomlyói búcsúban ezrek imája által erősítve, mintha tegnap tényleg sikerült volna nemzetünk életében lélekben új fejezetet kezdenünk.

Ez a misztikus kezdet nem a lelkes életvédők menetében, de nem is községünk patrióta közösségének trianoni megemlékezésekor volt számomra érzékelhető, bár hitem szerint mi, maroknyi »tűz-őrzők« sem tesszük dolgunkat hiába.

De a csoda tegnap nem ezeken a helyeken, hanem egy focimeccsen esett meg, ahol harmincötezer gyermek önfeledt hite, sugárzó lélekereje volt az, ami szimbolikusan átlendített bennünket rögzült kicsinyhitűségünkön.

Egy súlyosan traumatizált nemzet mintha 11 fiatal férfi játékával és harmincötezer vidám gyermek szurkolásával tudott volna gyógyulni, de legalábbis nagy lépést tenni a gyógyulás felé.

A Szentlélek ereje és a gyerekek hite ugyanis csodát tett: képesek voltunk – a bennünket érő folyamatos támadások és a magunkkal szembeni különös lenézés, fásult önbizalomhiány ellenére - újra kiegyenesedni, leszegett fejünket felemelni és bízva önmagunkban győzni.

Csak látszólag az angol csapat felett, valójában önmagunkon, lelkünkben hordozott bajainkon…”

Nyitóképen Szalai Ádám és az angol Declan Rice a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszes2022
2022. június 06. 12:12
Szuper eredmény, de Zsuzsának nem kéne mindenről valami patetikus esszét összeirkálni
Akitlosz
2022. június 06. 03:02
Még egy csodázó, mert a magyar csapat képes volt egyetlen gólt lőni egy meccsen, azt is tizenegyesből. Focimeccset Trianonhoz hasonlítani a sportfanatikusok szokásos óriási aránytévesztése. Trianon jelentősége óriási minden magyar számára. Míg a focimeccsek jelentősége zéró a nem sportőrültek számára. Lényegtelen, hogy mi történik a focimeccseken a normális emberek számára, de ha nem is teljesen az, akkor sem mérhető Trianonhoz, úgyhogy ez így Trianon elbagatellizálni akarása, vagy a labdarúgás súlyos túldimenzionálása. Elképesztő, hogy miket kevernek egybe a sportbolondok. :-(
Bömbi
2022. június 05. 22:45
Magyar jövőkép: 1. 35ezer egészséges lelkű gyerek 2. Jó nemzeti válogatott Biztatónak tűnik...
Sulammit
2022. június 05. 21:02
Zsuzsi! Nagyon tetszett az ötleted, hogy jelöljünk ki egy napot a Nemzeti Büszkeség Napjává. Szuper ötlet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!