Rasszista komcsi szobra maradhat?

2020. június 16. 11:54

„A feketék lusták és ábrándozóak; szűkös keresetüket frivol dolgokra és italra költik.” (Che Guevara)

2020. június 16. 11:54
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Mindenesetre ha most az lesz az új módi, hogy a gondolatszabadság jegyében mindenféle híres emberek naplóiban és levelezésében kutakodunk, hátha tartalmaznak nyomokban egy kis fasizmust, akkor sajnos könnyen előbukkanhatnak efféle szövegek (idézem): »a n_gerek, az afrikai faj csodálatos példányai, akik annak köszönhetően őrizték meg fajuk tisztaságát, hogy kevéssé hajlanak a fürdésre«; »a feketék lusták és ábrándozóak; szűkös keresetüket frivol dolgokra és italra költik, míg az európai ember hagyományosan dolgozik és takarékoskodik.« – Nos, ezeket a sorokat az antifasiszták idolja, Ernesto Che Guevara írja naplójában. Látunk rituális performanszokat, melyek keretében öntudatos antirasszisták csegevarás pólókat égetnek? Naná, hogy nem látunk.

De fura dolgokra bukkanunk a Jean-Claude Juncker által oly nagyra tartott Marxnál is, aki tulajdon vejét, aki történetesen kubai kreol anyától született, kedvesen »gorillaivadék«-nak becézte. Ugyanerről a fiatalemberről Engels megállapította (én kérek elnézést): »Mivel n_ggerként egy fokkal közelebb áll az állatvilághoz, mint mi, kétségkívül ő a legmegfelelőbb arra, hogy az állatkert körzetének képviselője legyen.« A történelmi fejlődés érdekében Engels azt is a világ legtermészetesebb dolgának tartotta, hogy fejlettebb országok uralmuk alá hajtanak más területeket: »ez a civilizáció joga a barbársággal szemben, a fejlődés joga a stabilitással szemben« – fejtette ki határozottan. Áll még a manchesteri Engels-szobor? Naná. Állt, áll és állni fog.

Persze ha valóban az lenne a cél, hogy innentől kezdve csak 100 százalékig makulátlan példaképek szobrai álljanak a köztereken, akikről keresve se találni semmi kompromittálót, akkor eleve Szűzanya-szobrokkal kellene telepakolni az egész nyugati világot – márpedig gyanítható, hogy nem egészen ez az elképzelés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakabakancs
2020. június 23. 02:03
Korrekt antropológiai észrevétel... tehát rasszista :-) Egyébként egy magyar oldal miért pontozza ki a "niggert"? A pop és mozikultúra tele van niggerezéssel. Ezután a Kendrick Lamar hiszti után bátran niggerezzünk, nem csak nekik szabad, bármennyire is terrorizálják a fehéreket ezzel: https://youtu.be/KEcugkqcHO8?t=27
Box Hill
2020. június 16. 21:41
A gyűlöletre uszító kommunista példakép: - A gyűlölet része a harcnak. Az ellenség kitartó gyűlölete repít minket túl az ember természetes korlátain és formál bennünket hatásos, választékos, erőszakos és hidegvérű gyilkoló-gépekké. Katonáinknak ilyenekké kell válniuk, mert a gyűlölet nélküli emberek nem győzhetik le a brutális ellenséget. - fogalmazta Ernesto Che Guevara ezen anti-krisztusi üzenetét 1967-ben, a Trikontinentális Szolidaritási Szervezet Kubában tartott konferenciájára.
Akitlosz
2020. június 16. 19:06
Gyáva négercsicska cikke maradhat?
Akitlosz
2020. június 16. 19:02
Jó gagyi cikk, nem latin karakterekkel írva. Magasabb színvonalat vár el a Mandiner a hozzászólóitól, mint a szerzőitől. Attól nem lesz rokonszenvesebb a szerző a kommunistáknál, hogy jobban fél a négerektől náluk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!