Klímaszkeptikusok és az ipari lobbi

2017. június 06. 08:48

Ideális esetben a szkeptikus és a mainstream (vagyis a klímaváltozást elfogadó) szemlélet a tudományos érvek alapján, a politikai ideológiától vagy az ipari beavatkozástól függetlenül ütköztethető, de a valóságban ez általában nem így történik.

2017. június 06. 08:48
Szigeti Cecília
Reflektor

„A klímaváltozással összefüggő manipulációk olyan mértékűek, hogy 2006 óta folyamatosan témát adnak Jim Hoggan,DeSmog [1] blogjának.  Itt  található a  globális felmelegedést tagadó szervezetek és magánszemélyek részletes, kereshető adatbázisa is.

Kik szerepelnek az adatbázisban[2]? Civil szervezetek, kutatóintézetek, tudósok, szenátorok, akik a blog szerkesztői szerint segítettek késleltetni és elterelni a nyilvánosság és választott vezetők figyelmét a globális felmelegedés elleni küzdelemről.

Az adatbázisban szerepel többek közt Patrick Michaels, a globális felmelegedésről szóló szkeptikus könyveket író klimatológus, aki saját bevallása szerint bevételeinek 40%-át[3] az olajipartól kapja.

Itt találjuk a CATO intézetet, amelynek létrehozója Charles G. Koch és fő finanszírozói a nagyvállalkozó Koch testvérek[4],támogatói pedig az olaj és autómultik. Az intézet kifejezetten környezetromboló pozíciót foglalt el számos kérdésben, többek között támogatja a Keystone XL olajvezetéket, a klímaváltozás tagadását, illetve a vízprivatizációt. Az intézet szponzorainak listája amúgy a multinacionális szektor who is who-ja, a CATO pedig nem meglepő módon a nagyvállalati korporatizmus lobbystája.[5]Patric Michaels is a CATO Intézet munkatársa[6].”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. június 07. 02:53
Okoska, s azokat hova teszitek - pl. engem! - aki egy fillért nem kap egyik féltől sem, viszont mivel szakmailag benne van a témában, ismeri azt s azt is, hogy mennyire valósak a globális felmelegedés híveinek az állításai és mennyire tisztességesek a szándékaik! Az élelmiszeriparban/kereskedelemben is ott vannak a lobbisták, de nem annak lenni ahhoz, hogy az ember - ha ismeri a kémiát meg az emberi testet és működését - eltudjon igazodni az állítások közt!
NotaBene
2017. június 06. 14:16
KLÍMAVÁLTOZÁS, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, CO2-HATÁS – KRITIKUS SZEMMEL Berényi Dénes az MTA rendes tagja, MTA Atommagkutató http://www.matud.iif.hu/2011/01/03.htm Sajnos a globális felmelegedés problematikájához ma nehéz és „veszélyes” a természettudományban kötelező objektivitással közelíteni. Egy-két évtized alatt ez olyan „dogmává” vált, amelyért vér folyik az utcán, s a vele kapcsolatos tüntetések során rohamrendőrök is bevetésre kerülnek Mindenképpen elgondolásra kell hogy késztessen mindenkit, hogy nemrég harmincegyezer tudós írt alá egy petíciót, „amely kétségbe vonja, hogy a globális felmelegedés emberi tényezők következménye”. Az együttesen közel kétszázezer tagot tömörítő Európai és az Amerikai Fizikai Társaság pedig 2009. november 30-án nyilatkozatot tett közzé: „…a klímával kapcsolatos kérdés komplexitása […] nehézzé teszi a pontos előrejelzéseket…” (News and Informations…, 2009) Továbbá a Föld évének legfontosabb üzenete: „A Föld környezeti gondjai nem egyszerűsíthetők le egyetlen problémára, a globális felmelegedésre…” (MTA Hírlevél, 2010. január 28.)
zolizolizoltan
2017. június 06. 11:17
A CATO intézet készítette fel politikusi pályára Kész Zoltánt. Csaxólok.
krakken96
2017. június 06. 09:29
ok. de azért minden felelősség nem az olajlobbié.ha van igény a "bűnbeesésre" akkor kínálat is van.ez a globális rend alapja,minden ember magánjoga rombolni a környezetet ha akarnád se tudnád mindenik szaros seggűt megnevelni. a háborúk,népvándorlás mind erre vezethető vissza.a pestis is újrafelbukkant az utóbbi 5 évben.pedig lehetne tenni ellene csak a jelen rendszer alkalmatlan a kezelésére. semmilyen technológia nem fogja ezt megváltoztatni,a napelemeket is folyamatosan gyártani kell és szemét mindig marad.a szegénység globális csökkenésében a nagyobbik rész Kináé,még Indiában sem változott számottevően a szegények aránya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!