Zavargások Új-Kaledóniában: a francia csapatok próbálják visszaállítani a rendet

2024. május 19. 15:25

A francia kormány megpróbált új választójogi törvényt bevezetni tengerentúli területén, de az emiatt kitört zavargásokon már hat napja nem tud úrrá lenni. Hat ember meghalt, tetemes az anyagi kár.

2024. május 19. 15:25
Maráczi Tamás

Nyitókép: Az éjszakai zavargások nyomai Noumeában 2024. május 18-án  /  fotó: Delphine Mayeur / AFP

A zavargások miatt a fővárosból megközelíthetetlenné vált a nemzetközi repülőtérre vezető 60 kilométeres bekötőút, a francia erők most ezt próbálják visszafoglalni, 600 fegyverest vezényeltek oda. 

Hat napja tart a zendülés, és eddig hat személy vesztette életét. Noumea polgármestere szerint a helyzet „nem javul”.

A légi út használhatatlanná válásával - a légi járatokat törölni kellett a bizonytalanság miatt - 

becslések szerint háromezer turista rekedt a területen, 

és a kereskedelmi vonalak eldugulásával az élelmiszerutánpótlás is akadozik.

Miért törtek ki a zavargások?

Új-Kaledónia Franciaország tengerentúli területe, 1853 óta áll francia ellenőrzés alatt, egy nagy és több kisebb sziget alkotja a Csendes-óceán délnyugati részén, Ausztráliától 1500 km-re keletre. A lakosság több mint 40 százalékát az őslakos kanak népcsoport alkotja, amely többször tett kísérletet a terület függetlenedésére. 

2020-ban népszavazást rendeztek a függetlenségről, de a választók kis többsége erre nemet mondott. 

A francia kormány nemrég a választójogi törvény módosításával állt elő, amely több tízezer nem őslakos polgárnak adna szavazati jogot, ez pedig azt jelentené, hogy a függetlenség álma a távoli jövőbe tolódna. Hétfőn főleg emiatt törtek ki az erőszakos tüntetések, zavargások, de - amint a Guardian beszámolója hozzáteszi - ebbe komolyan belejátszottak szociális, társadalmi feszültségek is, nevesül a gazdaság stagnálása, a megélhetés nehezebbé válása vagy a társadalmi csoportok közötti villongások.

A francia kormány a hét elején rendkívüli állapotot hirdetett a helyzet stabilizálására, de azt a hétvégéig sem sikerült megoldania.

Súlyos következmények

A sziget fő bevételi forrása a turizmus – a fegyveres csoportok akciói és az összeomlott közbiztonság miatt az egyébként festői területre nem érkeznek csoportok, a szektor bizonyosan súlyos veszteségeket fog szenvedni.

Egy helyi üzleti csoport becslése szerint 

eddig mintegy 200 millió euróra tehető az anyagi kár, 

de a sziget jó hírének okozott kár egyelőre fel nem becsülhető - írja a brit lap.

Az érintett kormányok mindent megtesznek, hogy saját állampolgáraikat kimenekítsék a francia területről, erre van is esély, hiszen kisebb repterek még biztonságosan működnek.  

Az új-kaledóniai kormány pedig pénteken közölte, hogy a szigetnek két hónapra elegendő élelmiszerkészlete van, ugyanakkor a szükségben levőkhöz egyre nehezebb a szállítmányokat eljuttatni.

--

 

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­e­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
atti64
2024. május 19. 21:54
MAKRONY A HAZÁDBA PROBÁLJ MEG RENDETT TENNI IDIOTA FASSZOPO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kulakman
2024. május 19. 20:42
Mindenkinek ajánlom figyelmébe a Bujtor filmek egy jelenetét, "nekem indulnom kell új Kaledóniába, válasz nagy a pofád azt se tudod a régi hol van" és tényleg sokan nem tudnák , én sem tudtam míg utána nem néztem! Szilágyi István alias Pityi alias Lópici Gáspár mondta
rugbista
2024. május 19. 20:15
A ruszkik vannak a háttérben. Gondoltam,e z marhaság, de az is lehet, hogy mégsem. A legbiztosabb azért valami francia balfaxkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!