Orbán új frontot nyitott

2016. július 24. 12:16

Az idei bálványosi beszéd sokkal inkább szólt az európai politikai elitnek, mint itthonra.

2016. július 24. 12:16
Reiner Roland
24.hu

„A korábbi években ugyanis a bálványosi beszédek nagyon erős nyelvezettel és jól beazonosíthatóan a magyar belpolitikának szóltak: az illiberális állam felvázolása 2014-ben vagy a menekültválság összekötése a baloldallal 2015-ben világos célt szolgáltak. Ehhez képest az idei beszédből lényegében teljesen kimaradtak a magyar ellenzék és a belpolitika legfontosabb témái, sőt, az októberi kvótanépszavazás is csak egyszer, a beszéd végén került elő.

Orbán visszafogottsága különösen a héten indult plakátkampány fényében feltűnő – bár tény, hogy a plakátok hangvételét nehéz lenne tovább fokozni. A miniszterelnök erre kísérletet sem tett. Jól mutatja a beszéd fókuszát, hogy az Európa, európai szavak háromszor olyan sűrűn fordultak elő, mint a magyar, Magyarország kifejezések – az idei bálványosi beszéd sokkal inkább szólt az európai politikai elitnek, mint itthonra.

Feltűnően hiányzott továbbá az elmúlt években rendre előkerülő baloldal és liberalizmus-kritika: az európai elitek »véleménydiktatúráját« Orbán korábban rendre a liberalizmussal azonosította. Ezt a szellemi áramlatot tette felelőssé azért, mert nem beszélhet úgy, ahogy szeretne. A szombati beszédében ez a gondolat ugyan visszaköszönt, ám a liberálisozás ezúttal elmaradt. Ahogy nem került elő a baloldal sem, pedig tavaly Orbán még igen keményen fogalmazott velük kapcsolatban (»a baloldal azért nem szereti a magyarokat, mert magyarok«).

Ez a beszéd sokkal inkább volt szerves folytatása és kifejtése a Visegrádi Négyek pár nappal ezelőtti találkozóján megfogalmazottaknak – az Európai Unió globális szerepének végéről és a V4-ek migráció ügyében képviselt álláspontjáról. Az elmúlt egy évben már egyre élesebben látszott, hogy Orbán a menekültválságot akarja felhasználni arra, hogy újraszervezze, megerősítse a visegrádi együttműködést és ezáltal egy alternatív, közép-kelet-európai erőközpontot hozzon létre a régi tagországokkal szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2016. július 24. 20:32
hagyjuk már ezt ! orbán mindig befelé beszél, az európai elit le sem szarja, mit brekeg itt össze a világ végén
tunde04
2016. július 24. 16:51
"Az idei bálványosi beszéd sokkal inkább szólt az európai politikai elitnek, mint itthonra." Itthon kinek beszéljen? a támogatói megvannak, köszöni(k) szépen, az ellenzék, pont le van sz@rva! a nagy bajok az eu-ban vannak, és ezek minket is keményen érintenek. hát akkor beszéljen oda, jól teszi! már csak az kellene, h szavai ne süket fülekre találjanak!
OberEnnsinnen
2016. július 24. 16:13
Az idézet utolsó mondata - szerintem - helyesen: "Orbán megerősítse a visegrádi együttműködést és ezáltal egy alternatív, közép-kelet-európai erőközpontot hozzon létre a régi, - európai gyökerét vesztett - tagországokkal szemben.”" Európai gyökér=Ora et labora. Orbán nem nyitott semmiféle új frontot. Konzekvensen folytatja az útját, Magyarországnak Horthy után, 70 évvel, újra jó hírt szerezve. Horthy a jó hírt azzal szerezte, hogy csatlósként, utolsóként - mikor már nem volt mód az időhúzásra - csatlakozott a SZU elleni háborúhoz+ Bp.-i zsidóság mentése. Orbán pedig az európai önazonosság érdekében lép fel, régóta, és nem másért. Mert ez megmaradásunk alapja.
Laibach
2016. július 24. 15:09
Közép-kelet-európai erőközpont??? Mivel?? 15-20db "tankkal" meg pár ezer a szó szoros értelmében vett "harcossal" ??? Először magyar honvédség kellene, de ugye életbiztosítást sem tudjuk fizetni a katonák miután. Orbán figyelmébe: Nem Brüsszel hanem a tőke irányít, Brüsszel csak a hangja. Merkel a német tőke hangja, ha Orbán látványosan nyírja Merkeléket akkor a német tőkét nyírja, akik látványosan összezárnak a háttérben, főleg a brit szavazás után. Amennyiben változást akar akkor a tőke bizalmát kell elnyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!