Hétmérföldes csizma

2016. május 12. 08:16

Nincs az a költségvetés, ami mindenkinek s érdek nélkül tetszik. Lehet szoros, költekező, pazarló vagy kampánycélokat szolgáló, a jövőt felélő, a szegényeket út szélén hagyó, de nem lehet olyan, amelyik mindenkinek egyformán megfelel.

2016. május 12. 08:16
Csécsi László
Magyar Nemzet

Az oktatás helyzete szintén ellentmondásos. A kormány erre a célra 270 milliárd forinttal költ többet jövőre. A Klik költségvetését azonban mintegy 108 milliárd forinttal kurtítanák meg, különösen drasztikus a dologi kiadásokra fordítható összeg 23 milliárd forinttal való csökkentése, hiszen a szakmai szervezetek szerint a jelenlegi összeg sem elég a megfelelő működéshez. Vagyis a pedagógusok 2017-ben sem várhatnak jelentős javulást a munkakörülményeikben.

Egy költségvetésben persze olyan területeknek is lenniük kell, amelyeknek a korábbinál kevesebből kell gazdálkodniuk. A Világgazdaság számításai szerint a 2017-es büdzsé sorai között körülbelül ezermilliárd forintnyi lefaragás bújik meg. Beszédes lehet, hogy melyek azok a területek, amelyeknek kevesebb jut. Ilyen a munkaerőpiacról kiszorult emberek számára létrehozott Start munkaprogram. Vagy a szociális juttatások egy része, úgymint az árvaellátás, özvegyi nyugdíj vagy a családi pótlék. A kormány állítása szerint a büdzsé legnagyobb nyertesei a családosok lesznek, akik az áfacsökkentésnek, az otthonteremtési támogatásnak és a családi adókedvezménynek köszönhetően több pénzből gazdálkodhatnak majd. A nyugdíjasok helyzete várhatóan nem változik jelentősen. És – bár erre nem térnek ki a kormány tagjai – szintén jól járhatnak azok a vállalkozások is, amelyek részt vehetnek a költségvetésben szereplő beruházások munkálataiban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lucabrasi
2016. május 12. 10:50
Szép munka Laci!csók:Lajosod
pemete jakab
2016. május 12. 09:28
Még lesz 3-4 jó évünk, aztán 2020 után jönnek a szűkösebb esztendők, mivel valószínűleg kiesik a brüsszeli évi 1500 milliárd (legalábbis a nagyobb hányada).
Drágha Márió
2016. május 12. 08:51
Simicska kövesse Gyurcsány példáját:csapjon fel politikusnak,nyerjen meg egy választást,a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként nagyobb esélye lenne Orbánt megbuktatni...
atila68
2016. május 12. 08:41
ilyen költségvetése még Észak Koreának sincs. Hallottam a rádióban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!