Az újraiparosítás esélyeiről

2013. június 12. 20:31

Kár lenne, ha régi beidegződések fékeznék azt az újraiparosodást, amely különösebb stratégia nélkül is megkezdődött nálunk.

2013. június 12. 20:31
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Világgazdaság Online

„Azt is jó látni, hogy üzleti szolgáltatásokra szakosodott cégek (shared service center, SSC) tucatjai települtek le minálunk. Ezek több tízezer magyar szakembert foglalkoztatnak, jóval a hazai ipari átlagbér felett. Az üzleti szolgáltatás is ipar, csak másmilyen, mint a motorszerelő üzem. Kevésbé van szem előtt egy SSC, felavatásán nem látható annyi fotós és politikus, mint egy gumiabroncsgyárén, holott nemzetgazdasági jelentősége lehet nagyobb. Az üzleti szolgáltatások szektora sok fiatal közgazdászt, jogászt foglalkoztat; e ténynek az ismeretében talán másként néznének az oktatáspolitikát formálók a gazdasági és jogi képzésre.

Érzékeny az oktatási rendszer minőségére, az anyagi és szellemi infrastruktúra szintjére, az adott település életminőségére. Környezetterhelése csekély, nem növeli hazánk energiafüggőségét. Ha egyszer letelepedett egy nagy cég, aligha fog odébbállni rövidtávon.

Nem folytatom az SSC-k dicséretét; hasonló jókat lehetne mondani a szoftverfejlesztést, az anyagtudományi alkalmazott kutatást végző intézményekről. Ez is mind ipar, noha nem a 19. század fogalmai szerint. Kár lenne, ha régi beidegződések fékeznék azt az újraiparosodást, amely különösebb stratégia nélkül is megkezdődött nálunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pedroamigo
2013. június 13. 10:52
Az SSC-k jók a magyaroknak. Nem véletlen nem szereti őket Pocak. Ő inkább a multik szalagjainál képzeli el véreit vagy árok partot sepregeti 40 fokban...
Tündér_Lala
2013. június 13. 09:25
Az oktatás kinyírása ocska szlogen. Az oktatás struktúráját kell helyre állítani. Úgy nem tud működni a gazdaság, hogy valaki vagy diplomás vagy analfabéta. Magyarán a túlmáretezett felsőoktatást kurtítani kell és a felszabaduló emberekből kitűnő, nagy tudású szakmunkásokat kell képezni. (Amely réteg gyakorlatilag eltűnt, Ez pedig a gazdaság fejlesztés egyik legfőbb akadálya.)
ördöngös pepecselés
2013. június 13. 09:20
BPÁ a l'art por l'art kritikusok sorából való. Senki nem üzent hadat sem az SSCnek sem más ágazatnak, sőt de van egy nagy tömeg alacsonyabb iskolázottságú ember is az országban és az ő "hasznossá" tételüket a betanított munka oldhatja meg. Erre való az ipar és el kell felejteni az ábrándokat hogy mindenki szoftverfejlesztővé, kutatóvá vagy tanácsadóvá tud válni az országban
kuwiq
2013. június 13. 08:01
Ez egy kretén. Az SSC-k, mint húzóágazat? 10 millió munkahely SSC-ből? Tisztában vagyok vele, hogy elméleti közgazdász maximum homokzsákot pakolt életében, egyébként szalmaszálat keresztbe nem rakott. Ennek a fazonnak nyilvánvalóan fogalma nincs, mitől működik a gazdaság, mint olyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!