Mire jó a munkanélküli segély?

2013. április 29. 15:34

Az álláskeresési járadék egyszerűen nem töltötte be régen, és nem tölti be most sem az alapvető funkcióját, hogy pénzügyi támaszul szolgáljon az álláskeresőnek.

2013. április 29. 15:34
Kis Miklós
Gazdpol blog

Varga Mihály, az új nemzetgazdasági miniszter adott a HVG-nek egy interjút, ahol úgy érvelt: »azért jár csak 3 hónapig a segély, hogy az állásukat elvesztők mielőbb visszatérjenek a munkaerőpiacra«. Arra az újságírói felvetésre, hogy ez Brüsszel szerint 3 hónap alatt lehetetlen, Varga a közmunkaprogramra hivatkozott, ami szerinte »azt jelenti, nem kell kiesni a munka világából«. Sőt, ezt fokozta is azzal: »inkább a közmunkát finanszírozzuk, mint olyan átképzéseket, amelyek sehová nem vezetnek«.

Az érvrendszer ismerős. De vajon mindazok a dolgozók és vállalkozók, akik fizetik a munkaerőpiaci járulékot (és az egészségügyit, mert onnan is megy pénz a foglalkoztatási alapba), ők is ezt akarják? Azért fizetni a járulékot, hogy azután el lehessen menni közmunkára 1-2-3, vagy akár 6 hónapra, nettó 49 ezerért? Erre kell elkölteni csaknem 154 milliárd forintot az idei költségvetésben?

Nem lenne jobb inkább tovább kapni egy magasabb összegű álláskeresési járadékot? Nem lenne jobb lehetőséget kapni a tanulásra, még ha ez nem is garancia, csak nagyobb az esély a sikeres elhelyezkedésre? Magam járulékfizetőként inkább az utóbbi lehetőségeket választanám.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. április 29. 16:57
Nem. Pl. az NDKnak csak a kilencvenes években lettek volna autópályái, ha egy barom későbbi tömeggyilkos nem kapja össze a munkanélkülieket közmunka program keretében, és ad nekik munkát a legnagyobb világválság idején.
Bábeli békák
2013. április 29. 16:57
Az Antallék idejében a munkanélküli segély az idők végezetéig járt. Voltak olyanok, akik azzal haltak meg évekkel később. Aztán lépésről lépésre csökkentették az idejét és az összegét is. Nem Varga Mihály.
OrangeOrder
2013. április 29. 16:40
Nem. Elég csak a környezetünkben körbenézni, és az emberek egy tekintélyes része egyszerűen NEM AKAR dolgozni, mert nem éri meg neki. Válogatós, lusta, nem hajlandó elköltözni/ingázni, de még időre bejárni, a kollégákkal szót érteni is képtelen. És persze mindenki hibás, csak ő nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!