Azeri szélhámosság, magyar... mi is?

2012. szeptember 03. 08:04

Képzeljük csak magunkat az azeri fél helyébe: miután átvágták a partnerüket, vajon mernek-e az ő hitelezőivé válni? Ők megkaptak mindent, amit rövid távon ettől a kapcsolattól remélhettek.

2012. szeptember 03. 08:04
Madár István
Portfolio

„Persze lehet példálózni néhány projekttel, de ettől még tény, hogy a dicsőséges 2009-es évben a teljes magyar exportnak az 1 ezreléke ment az azeri piacra. Ez volt kimagaslóan a legjobb éve a külkereskedelmi kapcsolatoknak, az import részaránya pedig ennél az aránynál is nagyságrendekkel kisebb. Nemzetgazdasági szinten nézve gyakorlatilag olyan, mintha a két ország nem is létezne egymás számára.

Nem kell hozzá nagy gazdaságdiplomáciai szakértőnek lenni, hogy belássuk: egy ennyire indifferens viszony mélyítésének harmatgyenge katalizátora egy gyilkos átadása. Amennyiben egyszerű börtönváltásról van szó, akkor ennek nincs különösebben nagy gazdasági, politikai értéke, ha pedig Azerbajdzsán megszegi a szavát, akkor egészen új helyzet áll elő. Képzeljük csak magunkat az azeri fél helyébe: miután átvágták a partnerüket, vajon mernek-e az ő hitelezőivé válni? Ők megkaptak mindent, amit rövid távon ettől a kapcsolattól remélhettek, az amúgy sem létező bizalomnak pedig vélhetően évekre lőttek. Legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy egy Alijev kaliberű vezérben a betyárbecsület felülírja a racionalitást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. szeptember 03. 10:39
"Ennek fényében végig lehet gondolni az eset költségeit és hasznait. Jó eséllyel újra kudarcba fúlt az unortodox adósságfinanszírozással való próbálkozásunk, valamint tovább romlott Magyarország megítélése eddigi hitelezőink szemében. Ráadásul megint bebizonyosodott: óriási problémák vannak a magyar gazdaságpolitika professzionalitásával. A keleti nyitás, ami egyébként akár pragmatikus program is lehetne, ebben a formában csak délibáb kergetés. A stratégia nem végiggondolt, rövid távon mi csak az adósságunkat, a nyersanyagaikat, piacunkat kínálhatnánk. Ám az első érthető módon nem kell, a másodikat nem adjuk, a harmadik meg túl kicsi ahhoz, hogy attraktív legyen. És ehhez a türelmetlen, rossz stratégiához párosul a borzasztó végrehajtás. " A legfontosabb rész kimaradt a cikkből ...
zolinho723
2012. szeptember 03. 10:20
Mit nem értetek ezen?Két diktátor embert cserélt.Az egyik a baltás a másik az olajos.
tarackos
2012. szeptember 03. 08:45
Az a baj, hogy az elitünk, függetlenül melyik oldalhoz tartozik tk. uazt csinálja: vki beígér vmit és ők azonnal, teljesen gátlástalanul, önfeledten elkezdik polírozni az illető valagát. Már a Kína ügy is beszédes volt, a korábban a tibetiek mellett kiálló fidesz simán vegzálta a tibetieket csak nehogy kellemetlenséget okozzanak a kínai elvtársaknak. Az eredménye nagyjábból semmi. Az araboknak dettó. Mikor az egyik szállodát épített Viktor azonnal ott termett és valagot polírozott. De tk. pont így tesz minden multi gyáravatáson. Az azeriekkel sem volt ez másként. Az üzlet reményében már szinte testvérek lettünk, átvertek minket az üzlet meg sehol. Ráadásul olyan szinten beégtünk, hogy nem tudom ezek után ki vesz majd minket komolyan. Így nem csoda ha állandóan csak kihasználnak minket. Hogy ne így legyen ahhoz először is tartás kellene...
aztabazta
2012. szeptember 03. 08:45
Ez most milyen szopas a narancsosoknak :D Viktorka nagy tudalekosan elmagyarazza a "pavatancot", hogy hogy veri at az europai partnereit naponta ketszer. Aztan jon egy bakui ciganyuzsoras aranylanccal a nyakaban es Viktorka 5perc utan szetrakja neki a labat :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!