Real Madrid, Juventus, Benfica, Inter: a balhék ellenére óriási fejlődésen megy keresztül a török labdarúgás – ellenfélnéző

2024. március 20. 15:23

Mitől lendült fel az utánpótlásnevelés, lesz-e türelem Montellával szemben, kezelhetőek-e a szurkolói rendbontások és hogyan tekintenek a törökök Magyarországra? Kérdések és válaszok a két ország találkozója előtt.

2024. március 20. 15:23
null
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

***

Péntek este a szintén a nyári Európa-bajnokságra hangoló Törökországot fogadja a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában felkészülési mérkőzésen. A félholdasok hozzánk hasonlóan sorozatban harmadszor szerepelhetnek a kontinensviadalon, és ugyancsak olasz a szövetségi kapitányuk. Szintén hasonlóság a két válogatott között, hogy immár a legerősebb csapatok ellen is képesek meglepetést okozni, a játékosok közül pedig egyre többen szerepelnek topligákban. Bár a világranglistán néhány hellyel mögöttünk jegyzik, a törökök keretének értéke közel a duplája a miénknek, 313 millió euró. Elsőként erről a különbségről kérdeztük a négy évtizede Budapesten élő török újságírót, Mehmet Basarant.

„Nagyon sokan fociznak külföldön erős csapatokban, emiatt is felment az áruk. Azért is értékesebb sokkal a török válogatott, mint a magyar, mert több játékos szerepel magasan jegyzett bajnokságokban. A csapatkapitány, Hakan Chalhanoglu mellé érkeznek hamarosan a fiatalok: a 19 éves Arda Güler már bemutatkozott a Real Madridban, a 18 éves Semih Kilicsoy a Besiktas támadója, akiért már 30-40 millió körüli összegeket kínálnak az európai sztárcsapatok. Gazdasági válság van Törökországban, megugrott az euró árfolyama a lírával szemben, ezért jelentősen megnőtt a futballklubok működési költsége. Mindezt kiküszöbölendő próbálnak bevételekre szert tenni. 

Komoly fejlesztéseket hajtottak végre az utánpótlásnevelés területén. Az egész országot lefedik, sőt az Európa szerte szétszóródott családok tizenéves tehetségeit is megpróbálják hazacsábítani.

 Ezek a lépések a fejlődés kulcsai”  – világította meg a hátteret lapunknak Mehmet Basaran.

Varázspálca

Bejött a váltás a törököknek a szövetségi kapitányi poszton is. A szabadszájú németet, Stefan Kunzot szeptember végén követő Vincenzo Montellával veretlen az együttes, amely Magyarországhoz hasonlóan csoportelsőként jutott ki az Eb-re a horvátok és a walesiek előtt. A 49 éves korábbi kiváló olasz csatár eddig sok időt nem töltött az állomáshelyien (Roma, Fiorentina, Milan, Sevilla,Demirspor), de úgy tűnik, megtalálta a közös hangot a törökökkel. Mehmet Basaran szerint kitöltheti 2026 nyaráig hatályos szerződését.

„Az olasz edző, mint Magyarországon Marco Rossi, varázspálcát tart a kezében: megváltoztatta a török válogatottat. Nagy potenciál van benne, szerintem kiváló eredményeket fog elérni. Az elődeivel ellentétben toleránsak is vele, úgy vélem, a vezetők és a szurkolók is türelmesek lesznek vele. Az Európa-bajnokságon mindenképpen, hogy utána mi várható, nem tudom.”

Rendbontások

Törökország 2002-ben világbajnoki-, 2008-ban Európa-bajnoki bronzérmes volt. Az utóbbi időben inkább a rendontásokról híres: decemberben egy klubvezető bántalmazta a bírót a pályán, legutóbb szurkolók rontottak rá az ellenfél játékosaira. A szemmel látható fejlődés ellenére nem vet jó fényt a török labdarúgásra a sok negatív hír. Mehmet Basaran reméli, elérték a mélypontot, de vannak kétségei.

„Bízom benne, hogy ezzel véget érnek a rendbontások. A szövetség komoly büntetéseket fog kiszabni, s remélhetőleg ezek elrettentőek és iránymutatóak lesznek mindenki számára. 

Ugyanakkor véleményem szerint a legnagyobb probléma Törökországban, hogy nem hozzáértő emberek irányítják a labdarúgást. 

A klubok igazságos, fair bánásmódot szeretnének, de nem kapják meg. A játékvezetők olyan hibákat követnek el rendszeresen, amelyeket nem viselnek el. A török szurkolók focival kelnek, focival fekszenek, és bántják őket a sérelmek, feszültek. Ennek kellene oldódnia.”

Barátság, szurkolás

Remélhetőleg balhé mentes lesz a magyar és a török válogatott „barátságos” mérkőzése, amely a vendég szurkolókat is lázba hozza. Érdekesség, hogy a törökök szimpatizálnak Magyarországgal, gyakran nekünk is szurkolnak – kivéve, ha éppen ellenünk játszanak.

„Minden ismerősöm könyörög, hogy szerezzek neki belépőket. Szerintem lesz legalább kétezer török a lelátókon. Jönnek Németországból, Ausztriából, és a Magyarországon élő mintegy négyezer törökből legalább ezer ott lesz a mérkőzésen. Több is jönne, de sajnos nem jutott nekik jegy. Nekünk, törököknek két fontos másik ország létezik a világon: Azerbajdzsán és Magyarország. Előbbivel egy nép vagyunk, egyaránt iszlám vallásúak, majdnem ugyanazt a nyelvet beszélve tökéletesen értjük egymást. Magyarországhoz annak ellenére közel állunk, hogy keresztény és más a nyelve, de úgy tekintjük, hogy hun testvéreink rokonaink Közép-Ázsiából. Sporteseményeken gyakran szoktak szurkolni a törökök az azerieknek és a törököknek. Több száz ilyet tapasztaltam már” – mondta a Mandinernek Mehmet Basaran.

A Magyarország – Törökország felkészülési labdarúgó mérkőzés pénteken, 20 óra 45 perckor kezdődik. A találkozóra minden jegy elkelt, mintegy 60 ezren drukkolhatnak majd a helyszínen. A Mandineren élő szöveges közvetítéssel jelentkezünk.

Közös kép a legendával: Mehmet Basaran (b) és a korábbi magyar és török szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán
Fotó: Facebook/Mehmet Basaran

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!