Már egy számjegyű infláció az ipari árakban

2023. július 31. 11:32

Júniusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal csökkentek, ami az infláció várható csökkenését mutatja előre. Éves alapon már egy számjegyű inflációt értünk el ebben a termékkörben. Az első fél évben a községekben 9,2 százalékkal növekedett a lakásépítés.

2023. július 31. 11:32
KSH adatai szerint csökkent az ipari infláció

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

A lakásépítések száma az első félévben – a várakozásoknak megfelelően – alapvetően kedvezőtlenül alakult. Az átadott új lakások száma 19,5 százalékkal esett vissza, amely csökkenés több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a háztartások jövedelmi helyzetének romlása, másrészt a magas kamatkörnyezet, harmadrészt pedig az orosz –ukrán háború és a kapcsolódó szankciók miatti bizonytalan gazdasági környezet hátráltatta a lakásépítéseket. Ugyanakkor

a lakásépítéseket a kínálati tényezők is gátolják: az árak az alacsonyabb kereslet ellenére továbbra is magasak, és az építkezések megszervezése, a megfelelő szakemberek megtalálása is nehézkes.

A visszaesés mértéke az első két negyedévben hasonló mértékű volt.

Az első félévben az átadott új lakások száma a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal a fővárosban esett vissza, amiben szintén kiemelt szerepe lehetett a magas áraknak – értékeli az adatokat Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Ezzel szemben a községekben épített lakások száma – a kormányzati lakáspolitikának is köszönhetően – 9,2 százalékkal nőtt, ami a nagyobb városok agglomerációjába való kiköltözést jelezheti – a későbbiekben pedig ingázást a nagyobb városokba.

Mire számíthatunk a közeljövőben?

A következő időszakban a lakásépítések száma vélhetően még nem tud emelkedni – ezt mutatja a kiadott építési engedélyek számának 38,6 százalékos csökkenése is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a múlt adatai alapján nincs szoros kapcsolat az épített lakások és az építési engedélyek száma között, így ekkora mértékű visszaesésre az elkészült lakásoknál azért nem számítunk. Az építési engedélyeknél érdekes tendencia rajzolódik ki: itt a községekben a legnagyobb, a fővárosban a legkisebb a mérséklődés.

A lakásépítések számának jövőbeni alakulását nagyban meghatározza majd a városokban a CSOK helyébe lépő új támogatási forma is.

A lakásépítések száma akkor növekedhet újra, ha a kamatkörnyezet normalizálódik és a háztartások jövedelmi helyzete is javul, azaz ebből a szempontból is fontos feladat az infláció letörése – külön is kiemelve az építőipart érintő áremelkedést.

Megjegyzés az ipari termelői árakról

Júniusban folytatódott az ipari termelői árak normalizálódása. Éves alapon az árak már csak 6,4 százalékkal emelkedtek – azaz az ipari termelői áraknál máris megvalósult az egy számjegyű infláció. Ez két tényezőre vezethető vissza: egyrészt a magasabb árak bázisba épülésére, másrészt pedig az árak tényleges mérséklődésére – ezt mutatja az árak havi alapú csökkenése, mely júniusban 1,3 százalékot tett ki és 2022 novembere óta folyamatos.

Ugyanakkor a belföldi és az exportértékesítés árai eltérő képet mutatnak: a belföldi értékesítés árai jelentősen, 29,8 százalékkal nőttek, míg az export értékesítés árai 5 százalékkal csökkentek. Ebben az eltérésben az energiaipar 37,5 százalékos áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet, hiszen az legnagyobb részben belföldre termel.

Az ágazatok döntő részét éves alapon nem jellemezte erőteljes árváltozás – kivételként az energiaiparon kívül két olyan iparágat érdemes megemlíteni, ahol a tavalyi jelentősebb áremelkedés után csökkentek az árak: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 21,6, míg a vegyiparban 14 százalékkal.

A következő hónapokban az ipari termelői árak tovább mérséklődhetnek – ehhez azonban szükség van a forint némi erősödésére. Ez hozzájárulhat az infláció további csökkenéséhez és az általános egy számjegyű infláció mihamarabbi eléréséhez is.

A cikk ezen a felületen jelent meg eredetileg.

Web: makronom.eu

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2023. július 31. 11:39
Ezért (is) lehet drágább eztán 12-15 forinttal egy liter üzemanyag. Megbírjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!