Szlovák lap: Vége Orbán illúziójának, jönnek az áremelések

2022. július 24. 09:00

Ezzel a címmel hozott le egy cikket a HNportál gazdasági napilap. Sőt, állítása szerint Magyarország az energiaárak tekintetében felzárkózik Szlovákiához. Szép szavak, de még az általuk hozott példáknál is meg kellett állapítaniuk, hogy azért ezt a versenyt csak a teknős és Akhilleusz versenyfutása példájával magyarázható az atyafiak javára.

2022. július 24. 09:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Írásuk kezdetén idézik Orbán Viktor Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban mondott szavait: „Először azt hittem, csak lábon lőttük magunkat, de most már világos, hogy az európai gazdaság tüdőbe lőtte magát, és levegő után kapkod. A szankciók nem segítenek Ukrajnának, de rosszak az európai gazdaságnak, és ha ez így folytatódik, megölik”.

Majd rátérnek arra, hogy Orbán kormánya figyelemre méltó fordulatot hajtott végre az egyik kulcsfontosságú politikai kérdésben - a 2013 óta befagyasztott szabályozott árak rendszerében. Meg is állapítják, hogy a gáz árának alacsonyan tartása az adófizető háztartások számára körülbelül évi 3,5 milliárd euróba került.

Ezután beszámolnak a rezsicsökkentés módosításairól, az átlagokról, illetve megállapítják, hogy az átlagfogyasztásnak megfelelő 210 kW-nyi magyar áramár körülbelül 20 euróba kerül havonta, illetve a gázárnál a 144 köbméterért 40 eurót kell fizetni. Ugyanennyi energia piaci árakra átszámítva áram esetén 128 euróba, gáz esetében 331 euróba kerülne. Mondjuk a csütörtöki bejelentés alapján az áramnál nagyjából 39 euróba kerülne a havidíj, a gáz pedig 292 euró volna.

Összehasonlításképp hozzák a szlovákiai számokat:

Meg is állapítják, hogy ebből a szempontból lényegesen magasabbak a szlovák számlák, mint a magyaroké. Nagyjából annyi, mintha a magyar lakosságnak újonnan meghatározott piaci áron számláznának mindent.  

Gáz esetében egy átlagos szigetelt családi házat mutatnak be, amely mintegy 15 ezer kilowattóra gázt, azaz mintegy 1500 köbmétert használ fűtésre, amiért jelenleg havi 65 eurót (26 ezer forint) fizetnek. Egy kWh gáz 0,054 euróba (21,6 forint) kerül. „Déli szomszédunknál még ebben az esetben is alacsonyabbak az árak” - írja a lap.

Ez így meglehetősen nehezen értelmezhető, hiszen nem mindenki van tisztában azzal, hogy egy köbméternyi gáz az mennyi kilowattal is bír. Így mi is számolgatásra kényszerülünk, hogy megállapítsuk:

Tehát röpke lamentálásom szerint, aki havi 175 köbméter körül fogyaszt Magyarországon, az nyugtathatja magát azzal, hogy nagyjából annyit fizet, mintha Szlovákiában élne.  

Mielőtt a havonta 180 köbméter felett fogyasztók kezdenék el szidni a rendszert, azoknak megemlíteném, hogy januártól Szlovákiában a háztartási gázárak az alkalmazott árképzési modell alapján 150 százalékkal is emelkedhetnek. Igaz az is egy alternatíva lesz, hogy csak 60 százalékkal emelik, amennyiben ezt a magas árat három éven keresztül bevállalják.

Természetesen a lap nem hagyhatja ki a 480 forintos (1,2 eurós) benzint sem, aminél ugye komoly korlátozásokat vezettek be, például májustól a szlovák rendszámú autók sem tankolhatnak ezen az áron.

Természetesen megszólaltatnak egy elemzőt is, aki elmondja, hogy „bármilyen beavatkozás az ingyenes árazásba magas gazdasági költségekkel jár az államnak és a gazdaságnak, és valakinek viselnie kell ezeket a költségeket”.

Az már csak a hab a tortán, hogy azt is megállapítják, hogy ugyanakkor Orbán lépései ellenére sem tudja az ország elfogadhatóbb szinten tartani az inflációt, mint például Szlovákia. A 2010-es válság óta mantraként ismétlik, hogy Szlovákiát az eurozónás tagsága megóvja az áremelkedésektől, most mégis 12,6 százalékos az infláció, magasabb, mint Magyarországon, amelynek forintja most nem mindennapi valutapiaci támadásokat élt át.

A megszólaltatott szakértők viszont arról is beszámolnak, hogy a szlovák inflációt némileg hátráltatja az euróövezeti tagság, és a magyarországi árplafonok általában erős fegyvert jelentenek az áremelésekkel szemben. Nélkülük az éves infláció a becslések szerint meghaladná a 20 százalékot.

Mielőtt bárki is rossz szemmel nézné a HNportált, megjegyezném, hogy az objektivitásért szerethető lapról van szó, amely például a Fradi-Slovan meccs után kiemelte, hogy a magyar rendőrök szigorú és megalkuvást nem tűrő felügyelete mellett, de a szurkolók fölösleges zaklatása és verése nélkül bonyolították le a kiélezett dunai derbit. Még a meccs előtt azonnal letartóztattak egy férfit, aki betörte a szlovák csapat buszának ablakát.
A lap kommentátora csak reménykedni tud, hogy ugyanezt a teljesítményt a szlovák rendőrök is hozni tudják, mert ez lesz a legjobb recept arra, hogy 1992-t végérvényesen magunk mögött hagyjuk nemzeteink közötti kapcsolatokban.

(Foto: A HNonline ezzel a TASR fotóval illusztrálta a cikkét.)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. július 08. 13:53
A magyarországi magas infláció fő okai 2. rész: - A hipermarketek kifizetési és "költség"térítési gyakorlata (ún. polcpénz, marketingpénz, stb.) más EU országokétól itt eltér, rengeteg magyar termelőt tettek tönkre. - A nyugati bankok eltérő hitelezési gyakorlatot folytatnak anyaországuktól eltérően akkor is, ha ők és mi is EU-s országok vagyunk. Mindig a magyar adós húzza a rövidebbet. Némely banki gyakorlat nyugaton egyértelműen tiltott (Pl. nálunk nincs elsétálási joga az adósnak. Így öröklődik az egyre növekvő adósság.). A takarékszövetkezeteket ellehetetlenítették szabályozással. - Ugyanazon multicég ugyanazon terméke sokszor feleannyiba kerül egy EU-s országban, mint nálunk. Erre a hazai ÁFA szabályozás sem indok. Egyértelműen a magyar fogyasztók levágásáról van szó, sokszor külföldi politikai motiváció miatt. E miatt is az egyik legjobb üzlet Magyarországon szupermarket vagy hipermarket építése, üzemelése.
polárüveg
2023. július 08. 13:53
A magyarországi magas infláció fő okai I. rész: - Magyarországon a kiskereskedelem több, mint 60 %-a külföldi kézben van. - A nagykereskedelmben megbújó parazita közvetítő kereskedelmet nem sikerült kikapcsolni eddig. - Felszámolták a hazai alapellátás önellátást biztosító forrásait: cukor, étolaj, cement, acél, stb. - Felszámolták a tradicionális lokális építőanyagforrásokat: helyi homokbányát, agyaggödröt, kőbányát, közerdőt, stb. - Megszűntek vidéken valaha teljesen elterjedt közlegelők, amelyek a háztartások külön állatainak a közös legeltetést biztosították. Valaha minden faluban volt gulya, és a legtöbb faluban volt konda és juhnyáj is. A libákat, kacsákat is kihajtották. Egyes falvakban közös baromfikeltetők voltak. - Felszámolták 1945 után a valamikori inflációellenes és ellátást stabilizáló termelő és kereskedő szövetkezeteket, pl. a Hangya Szövetkezetet. A rendszerváltás után nem engedtek nekik teret.
fatman
2022. augusztus 01. 15:52
irigykednek a hülyék... még az átlag feletti villany ára is olcsóbb, mint a Felvidéken...
Camael
2022. július 25. 18:25
a helyzet az hogy minél többet idézik és akarják félreértelmezni Orbán gondolatait, intézkedéseit annál nagyobb tömegekhez jut el, egyszer eljön a kritikus pont amikor átszakítja ezt a libbant őrületet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!