A Nemzeti Bank rontotta előrejelzését a szlovák gazdaság kilátásairól

2020. május 28. 11:24

A Szlovák Nemzeti Bank pontosította márciusban kiadott előrejelzését a külkereskedelmi kereslet változásának és a gazdaságmentő intézkedések hatásainak figyelembevételével. A bizonytalan helyzet miatt a Nemzeti Bank újra 3 forgatókönyvet készített.

2020. május 28. 11:24
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A szerző cikke eredetileg a ma7.sk portálon jelent meg.

– A szlovák gazdaságban idén 5,8 és 13,5% közötti lesz a visszaesés, a 9%-os visszaesést tartják a legvalószínűbbnek
– A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően csak mérsékelten emelkedik a munkanélküliség, úgy becsülik, hogy mintegy 50 ezer munkahelyet sikerül megmenteni
– A közszféra költségvetésének GDP arányosan 6,9 és 10,3% közötti hiányt becsülnek, az államadósság GDP arányosan 57 és 64% közötti szintre növekszik
– Legfontosabb kockázati tényezőnek tartják a világjárvány további kimenetelét, a karantén-intézkedéseket – elsősorban külföldön, illetve a pénzügyi piacok és a fogyasztók viselkedését.

Az aktualizált előrejelzés szerint a márciusi előrejelzéshez képest is romlottak a kilátások. A márciusi legrosszabb következményekkel számoló forgatókönyv adatai megfelelnek a jelenlegi közepes forgatókönyvvel. Ennek a megvalósulására a legnagyobb az esély.

Mindegyik forgatókönyv a gazdaság „V” alakú visszapattanásával számol, de az egyes forgatókönyvek figyelembe veszik az egyes államok enyhítésében bekövetkező fáziseltolódásokat.

Mindhárom forgatókönyv azzal számol, hogy

2020 második negyedévében éri el a szlovák gazdaság a mélypontot, ami után dinamikus „V” alakú élénküléssel számolnak, amihez egyaránt hozzájárul a külföldi és a belföldi kereslet.

A következő években folytatódik az élénkülés, de a legrosszabb forgatókönyv szerint középtávon nem sikerül visszatérni a 2019-es szinthez.

A munkaerőpiacon a válság hatására 46-100 ezer munkahely szűnik meg. A munkanélküliség a legrosszabb szcenárióban elérheti akár a kétszámjegyű értéket is.

Pozitív hatásként a kormányzati intézkedések erősíthetik a munkahelyek megtartását. Az intézkedések hiányában akár 150 ezerrel is kevesebb munkahely lenne.

A fizetések csökkenését várja a Nemzeti Bank. Erre hatással lesz a kevesebb ledogozott óraszám, a prémiumok hiánya, illetve a betegsegélyzőt igénybe vevők magas aránya.

Rövidtávon az infláció csökkenését várják, amire az üzemanyagok árcsökkenése van hatással. Hosszú távon az inflációt fékezni fogja az elfojtott fogyasztás. A másik oldalon számítanak azzal, hogy inflációnövelő hatást hozhat a vállalatok kiesett teljesítménye miatti növekvő költségek.,

A gazdaság visszaesése, illetve a gazdaságmentő intézkedések viszonylag magas kiadásai jelentősen rontani fogják a közszféra költségvetési hiányát, és emelni fogják az államadósságot.

A költségvetési hiányt 6,9 és 10,3% közötti, az államadósságot 56,6% és 64% közötti intervallumokba várják. A pénzügyi intézkedések viszont szükségesek, hogy gátat vessünk a még nagyobb gazdasági károknak.

Kockázati elemeket mindkét oldalról lát a Nemzeti Bank. Kérdés milyen gyorsan lehet megfékezni a járványt, illetve milyen gyorsan lesz elérhető a védőoltás. Kérdéses az is, milyen hosszan lesznek lefojtva a világgazdaság egyes országai, ami lelassíthatja, de akár felgyorsíthatja a gazdasági növekedés visszaépülését. Kérdéses az is, miként változik a fogyasztói magatartás, és nagyon bizonytalan a pénzügyi piacok további fejlődése.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. május 29. 22:30
Hegyi levegő, ja! Meg a Nagy Szlovák Felkelés az influenza ellen.
brekker
2020. május 29. 22:26
"nem kamuznak, nem kozmetikáznak" Azt hogyan magyarázod, hogy a kulturnépekhez képest (magyar, német), sokkal kevesebb az influenza halottjuk?
Íjász
2020. május 29. 22:23
Oda ne rohanjak.
Gyéressy Károly
2020. május 29. 22:23
Mert te aztán tudod. Seggfej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!