Fény az alagút végén: a fosszilis üzemanyagoknak leáldozott

2017. november 13. 09:48

2013-ban sosem látott fordulat történt a világ széntermelésében. Trendfordulóról beszélhetünk?

2017. november 13. 09:48
null

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) érdekes ábrát publikált, amely trendfordulót jelezhet a világ széntermelésében. A fekete vonal által jelölt teljes világszintű széntermelés hirtelen jelentősen visszaesett 2016-ra. Ilyen mértékű visszaesést a hetvenes évek óta sosem látott a világ, sőt a kétezres évektől egyre dinamikusabbá vált a szén kitermelésének növekedése. 

Az OECD országok már a kilencvenes évek óta egyre kevesebb szenet termelnek ki, azonban Kína még az ezredforduló után is lendületesen növelte a kitermelést. A jelenlegi visszaesés is a kínai adatoknak tudható be.

A jövőben számos elemző szerint a trend folytatódása várható, hiszen a megújuló energiaforrások terjedése hosszú távon kiválthatja a környezetszennyezőbb fosszilis üzemanyagokat.

James Wimberley e cikkében 2032-re várja a gázolaj és benzin fogyasztásának csúcspontját. 

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2018. január 14. 00:48
"Én a fúziós termelésre 50 éve várok..." Ráadásul 8-10 évig még továbbra is várnod kell!
2017. december 24. 13:53
"Egyenlöre (egyelőre)ez is hasonló délibáb mint a rák teljes leküzdése." A rákkal kapcsolatban sem a kialakulásának a megelőzése, sem a (teljes?) leküzdése nem délibáb, csak a gyógyszergyártóknak üzletileg nem érdeke. Gondolod, Rockefeller hiába finanszírozta a Flexner-jelentést?
hátakkor
2017. november 20. 21:29
"Milyen tudományos érvekkel (gépészmérnöki végzettségem van, nem népművelői)? A megújulók minden szempontból törnek előre, ez nem sötétzöldség kérdése. Még két-három éve van a mátrai erőműnek, aztán a szénnek nagyjából vége is van Magyarországon. Az atomerőmű megindokolható, de a megújulók olyan ütemben fejlődnek, mint a félvezetők, minden várakozást felülmúlóan javulnak." A szénnek nagyjából vége Mo.-on. Nem nagyon éri meg. Mátra lignit. Gázerőmű egyelőre kevésbé éri meg az olcsó import miatt. De az is fosszilis, csak nem annyira mint a szén. Szél gyenge és kevés, viszont hektikus. Fotovoltikus hektikus. Vízesés kevés. Szántó, erdő van, lehet fát égetni. 40-50% atom reális.
hátakkor
2017. november 20. 21:29
"A raktározás is megoldott, csak még drága:" Tehát nem megoldott.. Háztartásonként 120 millió Forint 10 évente.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!