Keveslik a 46 millió eurós költségvetést az európai pártok

2022. április 14. 14:09

EU-n kívülről érkező hozzájárulásokat is szívesen látnának, de ez nem tetszik az Európai Számvevőszéknek.

2022. április 14. 14:09
null

Az Európai Számvevőszék arra figyelmeztet, hogy európai politika pártok finanszírozási szabályainak felülvizsgálatára irányuló tervek lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy EU-n kívüli külföldi szervezetek avatkozzanak be az uniós politikába.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben ismertette az európai politikai pártok és alapítványaik finanszírozását szabályozó jogszabály reformját. A felülvizsgálás eredeti célja, hogy az EP-ben helyet foglaló pártok finanszírozása átláthatóbb legyen, az ezzel kapcsolatos adminisztratív teher csökkenjen, valamint könnyebbé váljon az európai pártcsaládok tagállamokon belüli kampányokban való részvétele. 

A javaslatok között szerepel az az elképzés is, hogy

az európai pártok és a működésüket segítő alapítványok az Európa Tanács országiban működő tagpártoktól, szervezetektől is kaphassanak pénzügyi támogatást.

A Bizottság szerint ezek a pluszforrások a pártok teljes költségvetésének 40 százalékát is elérhetik.

Az Európai Számvevőszék úgy véli, hogy a javaslat jelen formájában nem tartalmaz olyan intézkedéseket, amelyek csökkentenék annak a kockázatát, hogy az Európa Tanácshoz tartozó, EU-n kívüli országokban székhellyel rendelkező tagoktól érkező forrásokat az uniós politika befolyásolására használják fel. 

A Számvevőszék továbbá nem pártolja azt sem, hogy a tervezet lehetővé tenné a tagállamokon belüli népszavazási kampányok finanszírozását.

Ez szembe megy az átlátható pénzügyi működéssel, hiszen nehéz lenne megállapítani, hogy a kampányok finanszírozása tagállami vagy uniós forrásból történik.

Az európai politikai pártok számára 2004 júliusában nyílt meg a lehetőség, hogy működésükhöz az Európai Parlament biztosítson pénzügyi támogatást. 2007-ben csatlakoztak hozzájuk az alapítványok is, így jelenleg a pártok kiadásainak 90 százalékát az EP állja. 

Az európai politikai pártok számára rendelkezésre álló uniós forrás teljes összege a 2004-es 6,5 millió euróról 46 millió euróra nőtt tavaly,

míg az európai alapítványok finanszírozása a 2008-as 5 millió euróról 23 millió euróra nőtt 2021-ben.

A pártok működésükhöz szükséges további bevételeket saját forrásokból, például tagdíjból és adományokból fedezik. A pártok ugyanakkor azt kifogásolják, hogy az európai politikai pártokkal és európai politikai alapítványokkal foglalkozó hatóság – amely ezen szervezeteket hivatott ellenőrizni – túlságan szigorúan ellenőrzi, hogy mit lehet elszámolni saját forrásnak. Emiatt több kisebb pártnak is hitelt kellett felvennie, hogy fedezni tudják a működésüket. 

Borítókép: FERNANDO GUTIERREZ-JUAREZ / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elégia
2022. április 19. 18:54
Végig néztem háromszor az Európi Parlament ülését. Én egy fillért sem adnék nekik. Kontraszelektált idióták, csinálják ingyen. Az államok meg hagyják figyelmen kívül az egészet. Így legalább nem tudnának ártani.
luzitanxaver
2022. április 19. 18:54
"A javaslatok között szerepel az az elképzés is, hogy az európai pártok és a működésüket segítő alapítványok az Európa Tanács országiban működő tagpártoktól, szervezetektől is kaphassanak pénzügyi támogatást." Honnan kéne még pluszpénz? Azerbajdzsánból, Monacóból vagy esetleg abból a UK-ből, ami a brexit után azt akarja megmondani a Nagy Testvérrel a háta mögött, hogy merre van az előre? Amúgy is, annyira bonyolult lenne az OSI egyik zsebéből pakolgatni a zsetont a másikba?
Reszelő Aladár
2022. április 19. 12:29
Ideje úra definiálni a korrupciót mint kifejezést: A korrupció olyan kizárólag a Lajtától lehetre létező és jelenlévő pénzügyi gyakrolat, ami... Korrupció a jellegévől adódan nyugaton nem létezik, itt már a lobbizás szorította ki, ami egy teljesen bevett gyakolat.
Attila 6118
2022. április 18. 00:45
7-es cikkelyt az EP ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!