Wray, Cohen és Blinken nem jó stratégák

2021. március 17. 18:30

Azon amerikai kormányzati vezetőknek, akiknek tudása erősen hiányos, ajánlom figyelmükbe a nemzetközi kapcsolatokat és a stratégiai tanulmányokat.

2021. március 17. 18:30
Iveta Cherneva

"A Biden-adminisztrációnak a kormányzati intézmények és ügynökségek legfelsőbb szintjein nagyobb szakértelemre van szüksége, bürokrata vezetők helyett nemzetközi stratégák, átfogó tudással rendelkező vezetők kellenek. 

A kormányzaton belül az FBI, a CIA és a Külügyminisztérium felsővezetését is jogászok és bürokraták uralják, és talán éppen ez a probléma. 

(…)

Vessünk egy pillantást David Cohenre és Christopher Wrayre, akik a CIA-t és az FBI-t vezetik. Míg egy könyvelői vagy ügyvédi munkakör betöltésére megfelelek, a legösszetettebb nemzetközi ügyek megoldásához nemzetközi stratégákra van szükség.

Az összkép értékelése nélkül nem lehet ügyeket felgöngyölíteni. És bár sokan állítják magukról, hogy átfogó szemléletmóddal rendelkeznek, valójában az ezen kvalitással rendelkező emberek száma igen kevés. Sokak számára az átfogó, mindent magába foglaló szemléletmód csak egy intézményre, országra, vagy saját szakterületükre terjed ki. Emiatt lehet az, hogy miközben a legösszetettebb nemzetközi ügyeket kezelik, az amerikai kormányzati szervek legfelsőbb vezetői folyamatosan falba ütköznek. 

Azon amerikai kormányzati vezetőknek, akiknek tudása erősen hiányos, ajánlom figyelmükbe a nemzetközi kapcsolatokat és a stratégiai tanulmányokat. Ez a hiányosság ugyanis önmagában magyarázat lehet a legfelsőbb kormányzati szintek kudarcaira, Bidennek is érdemes lenne felfigyelnie a problémára. Szintén fontolóra kell venni, hogy a kormányzat felsővezetői pozícióit mesterdiplomához kössék. A három vezető közül (Wray, Cohen, Blinken) senki sem rendelkezik mesterképzésen szerzett oklevéllel. 

(…)

Nézzük, mi a helyzet Antony Blinken külügyminiszterrel. (…)

Blinken is jogász, ahogy Wray és Cohen is. Korábban társadalomtudományi tanulmányokat folytatott, és nincs mesterdiplomája. Nem lehetsz a nemzetközi kapcsolatok mestere, ha nincs mesterdiplomád. Blinken pedig soha nem tanult nemzetközi kapcsolatokat, stratégiát, illetve védelem- és biztonságpolitikát.  

(…)

Blinken anakronisztikusan szemléli a nemzetközi kapcsolatokat, ami szakmai hátterében, döntéseiben és gondolkodásmódjában is megmutatkozik. Elég csak visszaemlékezni arra, hogy megpróbálta Irakot három különálló országra felosztani, ahogy azt az európai nagyhatalmak is tették 100 és 200 évvel ezelőtt a perifériaállamok kezeléséhez. Blinken csak franciául beszél, és soha nem tanult nemzetközi kapcsolatokat. Az anglo-eurocentrikus, anakronisztikus világ csapdájában él. 

Emiatt nem veszi komolyan Kínát sem. 

(…)

Az a többpólusú világ, amelyet Blinken külügyminisztériuma Trumptól örökölt, egy sakkozó mentalitását igényli, nem pedig a régi, megszokott beidegződéseket. 

Wray, Cohen és Blinken nem geopolitikai stratégák. Ők jogászok és bürokraták. Az amerikai kormányzati ügynökségeknek a jövőben ennél jobban kell majd teljesíteniük. Nem lehet jogász-bürokratákkal külpolitikát irányítani."

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. április 10. 19:53
az amcsi elnökök nagy részének totál irreális elképzelései vannak a világról ... van egy dokufilm a CIA titkos háborúi CIA-s fejesek nyilatkozzák , hogy halvány lila gőzük sem volt hogy mi zajlik a kelet blokkban a szovjet összeomlás lesokkolta őket teljesen ..egyáltalán nem számítottak rá... ...és ezek a hírszerzés csúcsa... annyi elbaszott CIA projekt volt mint égen a csillag..és még most is
Silcon
2021. április 10. 19:52
A kesztyűbáboknak nem kell érteniük semmihez, szerepük arra korlátozódik, hogy a közönség ne lássa a bábmestert. A sok ismeret, tudás kifejezetten káros, mert az illető esetleg összerakja a mozaikdarabkákat és meglátja a nagy képet. Az ősi bölcsesség szerint akár három ember is képes megőrizni egy titkot, feltéve ha közülük legalább kettő halott.
Rugo
2021. április 10. 19:51
Az lehet, viszont jó zsidók.
szürkeSzarvas
2021. április 10. 19:51
Lehet,hogy nem értenek semmihez. De. Bizalmiak a deep state arctalan főnökeinek,és ők is zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!