Seattle felszámolja az utópista államkísérletet

2020. június 23. 15:56

Seattle polgármestere úgy döntött, visszaveszik a „függetlenedett” körzetet, miután csak a hétvégén három ember halt meg ott lövöldözésben.

2020. június 23. 15:56

Jenny Durkan polgármesterasszony a Capitol Hill Autonóm Zóna (Capitol Hill Autonomous Zone – CHAZ) és Capitol Hill Szervezett Tüntetés (Capitol Hill Organized Protest – CHOP) névre is hallgató utópisztikus államkísérlet felszámolása mellett döntött, miután „fokozatosan egyre nehezebb” a helyi vállalkozásoknak és az ott élőknek – számol be róla a BBC. Seattle „elfoglalt” részét június 8-án vették irányításuk alá a tüntetők, erőszakos összecsapásokat követően.

Durkan polgármesterasszony, akin egyre növekedett a nyomás, hogy számoljon le a törvényen kívüli területtel hétfőn döntött úgy, hogy a város rendőrsége „békés körülmények között vissza fogja állítani hatóságát”. Véleménye szerint erre azért van szükség, mert a folyamatos gyülekezés, tüntetés, továbbá az éjszakai atmoszféra, valamint erőszak kiemelten bonyolulttá teszi a helyi vállalkozások és az ott élők életét. „A hatások megnövekedtek, a biztonság viszont csökkenő tendenciát mutat” – fogalmazott. Durkan bejelentését a vasárnap esti Capitol Hill-i lövöldözés előzte meg, melyről mi is beszámoltunk. A lövöldözés 17 éves áldozata, aki a karjába kapott egy golyót, megtagadta a párbeszédet a rendőrséggel. Egy másik, szombat reggeli lövöldözésben pedig egy 19 éves vesztette életét és egy 33 éves férfi sérült meg kritikusan. A sérülteket ráadásul nehezen tudták ellátni a sürgősségi dolgozók, ugyanis egy „ellenséges tömeg” megpróbálta Carmen Best rendőrfőnök csapatát megakadályozni ebben. A polgármesterasszony szerint amióta a rendőrség kivonult Seattle East Precinct körzetéből, mindennapossá vált az erőszak és a vandalizmus. Durkan korábban ugyanakkor nem volt ilyen határozott Capitol Hill kérdését illetően. A CNN-nek korábban június során arra a kérdésre, mikor tervezi a város vezetősége visszafoglalni a körzetet úgy fogalmazott: „Nem tudom, lehetne ez a szerelem nyara!”.

A BBC beszámolója röviden összefoglalja, milyen az élet az autonóm körzeten belül. A lap úgy fogalmaz, hogy a helyi média szerint a térség nap közben békés, pihenő emberekkel a helyi parkokban és önkéntes munkásokkal. East Precinct, mely egy hat blokkból álló városrész, az utóbbi években virágzó művészetéről vált híressé. A korábban munkások által lakott, ám dzsentrifikálódott városrészben ráadásul az ingatlanárak igencsak megnövekedtek. A tüntetők/ új lakosok közösségi kerteket hoztak létre a városrész parkjaiban és felfestettek egy hatalmas „Black Lives Matter” falfestményt is. Éjszaka azonban Capitol Hill egészen más arcát mutatja: tüntetők és fegyveres őrök masíroznak utcáin.

Capitol Hill is a George Floyd minneapolisi lakos ellen elkövetett rendőri brutalitás közvetett eredménye. Seattle East Precinct városnegyede éles küzdelmek helyszínévé vált a rendőrök és az erőszakos tüntetők között, mely azt eredményezte, hogy a kormányzó a Nemzeti Gárdát küldte a helyszínre. Végül maga a polgármesterasszony volt az, aki elrendelte a barikádok emelését és a helyi rendőrség kimenekítését. A tüntetők a rendőrség kimenekülését követően kiáltották ki független területté a Capitol Hillt, melynek a nevén később finomítottak és már nem „Autonóm Zónának”, hanem „Szervezett Tüntetésnek” nevezték. Donald Trump elnök korábban már többször is utasította Washington állam kormányzóját és Seattle polgármesterét, hogy vegyék vissza a városrészt, azonban ők rendszeresen visszautasították azt.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2020. június 24. 19:44
Remélem a városról, és benne a hírből sem normális polgármesterasszonyról a bugyogót is leperelik az ott lakók.
bajai
2020. június 24. 16:49
a város rendőrsége "békés körülmények között vissza fogja állítani hatóságát" Ahogy azt Móricka elképzeli.
Laszits
2020. június 24. 15:13
A legtöbben teljesen tévesen értelmezik a helyzetet. Először is a magyar köznyelvi használatban az anarchia egyenlő a káosszal, a zűrzavarral. Pedig nem az. Az anarchia, anarchizmus (uralomnélküliség) politikai ideológiája elutasítja az emberek uralmát más emberek felett. Ellentéte a hierarchiának. Mint látjuk a hírekből, vannak jelei az anarchiának, önkéntes munkások közösségi kerteket hoztak létre, gondolom, a napi élelmiszer megtermelése érdekében. Stb. Éjszaka viszont kitört a banditizmus. Nem ilyen egyszerű egy ilyen társadalom létrehozása és működtetése, de intő jel. Mégpedig azt jelzi, hogy egy bizonyos tömegnek "tele a töke"a kapitalizmus egyre fokozódó kizsákmányolásával, a gazdasági növekedési kényszerrel, a profit minden áron történő hajszolásával, melynek következtében egyre nagyobb vagyonok egyre kevesebbek kezében koncentrálódnak.
néhai Ch.Pilot
2020. június 24. 00:02
"A polgármesterasszony szerint amióta a rendőrség kivonult Seattle East Precinct körzetéből, mindennapossá vált az erőszak és a vandalizmus." Ha valaki ekkora baromállat, hogy ezt nem látta előre, hogyan lehet polgármester? Hülye kurva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!