Balos sztárközgazdász lesz a Podemos tanácsadója

2015. szeptember 09. 08:30

A francia balos sztárközgazdász, Thomas Piketty a spanyol baloldali populista Podemos párt tanácsadója lesz, írja a Frankfurter Allgemeine. A tőke a 21. században című könyvével ismertté vált Piketty a párt gazdasági programján fog dolgozni.

2015. szeptember 09. 08:30

Decemberben tartják a spanyolországi parlamenti választásokat. Párizsban jelentette be Pablo Iglesias Podemos-vezető és a francia közgazdász, Thomas Piketty, hogy együttműködnek a spanyol választási kampányban. „Piketty nagy érdeme, hogy a gazdaság egy fundamentális problémáját, az egyenlőtlenséget az asztalra tette” — dicsérte Iglesias a balos sztárközgazdászt, aki a Podemos gazdasági programjának megírásában működik majd közre.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megemlíti, hogy Piketty a Podemos mellett a spanyol szocialistáknak is besegít majd, szerinte mindkét párt csak nyer azzal, ha szövetségre lépnek. Piketty szerint a spanyol választás tétje, hogy az egyenlőtlenség Európa politikai életében is kiegyenlítődjön, és legyen ellensúlya a német megszorító politikának.

A képen középen Thomas Piketty, jobbra Pablo Iglesias látható.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2015. szeptember 09. 09:33
Egy vezető nyugati közgazdasági napilap árnyaltabban fogalmazott. A PODEMOS-t nem populistának, hanem megszorítás-ellenesnek minősítette. A lényeg az, hogy májusban a PODEMOS jól szerepelt a helyhatósági választásokon,, a két megszorítás-ellenes párt, a PODEMOS és a Ciudadanas számos helyet megszerzett. A legújabb felmérések szerint, amik már az őszi parlamenti választásokra fókuszálnak, a két említett párt elérte a csúcsot, a választásokon várhatóan 15.7, illetve 11.1 százalékra lesznek képesek. Annyi változik, hogy a Pp várhatóan 28.2 százalékkal egyedül nem lesz képes kormányt alakítani. A Psoe 24.9 százalékra számíthat. Vagyis túl nagy változások nem lesznek. Az tény, hogy Piketty harcot indított a kapitalizmus ellen. Abban igaza van, hogy soha nem látott mértékű igazságtalanság mutatkozik a javak újraelosztásában, óriási a szegénység, nő a társadalmi igazságtalanság. De a felmérések is mutatják, hogy Európa még nem érkezett el a forráspontra.
ördöngös pepecselés
2015. szeptember 09. 08:43
nem értem hisz Merkel pont azon dolgozik hogy a német középosztály belegebbedjen a nincstelenek felemelésébe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!