A márciusi ifjak nyomában – a forradalom és a szabadságharc története a filmvásznon (VIDEÓK)

2024. március 15. 09:03

Nem Rákay Philip kreatív producer és csapata az első, akiket a magyar történelem e dicsőséges időszaka megihletett. A 20. század második felében kisebb-nagyobb kihagyásokkal több olyan film is – köztük regényadaptáció – készült, amelyeket márciusi ifjak, valamint a tekintélyparancsoló huszárok hazaszeretete és bátorsága ihletett. Összeállításunk.

2024. március 15. 09:03
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitóképen: Jelenet A kőszívű ember fiai című filmből. Fotó: Képernyőfotó

Komoly várakozás előzte meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történéseit felvonultató Most vagy soha! című alkotás március 14-i premierjét, amelyet szokás Petőfi-filmként is emlegetni.

Azonban nem Rákay Philip kreatív producer és csapata az első, akiket a magyar történelem e dicsőséges időszaka megihletett. A 20. század második felében kisebb-nagyobb kihagyásokkal több olyan film is – köztük regényadaptáció – készült, amelyeket  márciusi ifjak, valamint a tekintélyparancsoló huszárok hazaszeretete és bátorsága ihletett. A következőkben ezek közül válogatunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Déryné (1951)

Kalmár László zenés mozija abba az időszakba repíti a 21. század emberét, amikor még a bécsi udvar akadályokat gördített a magyar színházak útjába, és velük szemben a német színjátszást igyekezett helyzetbe hozni. A magyar színészek a 19. században, ezekben az években elhagyták a fővárost, és szekéren járták a vidéket. A vándorszínészek koráról és az első operaénekesnőnk, Déryné Széppataki Róza rögös életútjáról szól ez a fekete-fehér, de még mindig élvezetes romantikus alkotás. A legendás művészt Tolnai Klári idézi meg, a nemzet csalogányának a hangját ugyanakkor Gyurkovics Mária kölcsönzi.

Föltámadott a tenger (1953)

Az 1953-ban bemutatott, azóta felújított filmváltozat az 1848-as forradalom és szabadságharc krónikája Illyés Gyula nyomán. Nádasdy Kálmán filmje  amellett, hogy megidézi mind Petőfi Sándor, mind Bem apó alakját, 

Hajdu Gyurka karakterével bemutatja a forradalom hevületében égő egyszerű vidéki parasztembert is, 

aki kiegyenesített kaszával csatlakozik a hadsereghez. A még ma is monumentálisnak számító alkotás tömegjeleneteivel is bevési magát a néző emlékezetébe és szívébe.

A Föltámadott a tenger egyes jeleneteit a Békés vármegyei Doboz nagyközség határában található Kettős-Körös majdnem kiszáradt medrében vették fel. Némi kutatómunkával kiderült, hogy még ma is több falubelinek van emléke a forgatásról.

Jakab Ferencné elmondása szerint 5 éves volt, mikor a film készült, de arra emlékszik, hogy édesapja is közreműködött statisztaként. Még műbajuszt is ragasztottak neki.

Tóthné Eszter és több kortársa pedig, mint kisgyermek leskelődött a katonák után – zömük egyben a film statisztájává is vált –, akiknek a közelben lévő Marói-erdőben volt a táboruk. Azonban általában hamar fülön csípték őket. Az a mondat maradt meg benne a leginkább, és csal még mosolyt ma is az arcára, hogy, „azt a kislányt vezessék ki”.

A kőszívű ember fiai (1965)

Ha az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szóba kerül, akkor megkerülhetetlen Jókai Mór klasszikusa, a Baradlay-család történetét elmesélő A kőszívű ember fiai című regényadaptáció. Széles e országban nincs olyan, aki ne tudná, hogy miről szól e mű, hiszen még sokan olvasónaplót is készítettek belőle. De idézzük fel röviden a regény és a film főbb mozzanatait. 

Mint ismert Baradlay Kazimir özvegye ellenszegülve férje végakaratának hazaszólítja fiait. A néző pedig Baradlay Jenővel belekeveredik a bécsi forradalom forgatagába. Bátyja, Richárd huszárnak áll, és részt vesz az isaszegi csatában, majd megvívja testvérpárbaját Ödönnel Buda ostrománál. Várkonyi Zoltán filmje egy időtálló alkotás, átszőve ármánnyal, szerelemmel és nem kevés önfeláldozással.

80 huszár (1978)

Sára Sándor 1978-as műve 1848 tavaszának azt az időszakát idézi meg, amikor a tizenkét huszárezredből csupán négy állomásozott magyar területen, a többi külhonban tartózkodott. Ezek egyike volt Lenkey János századkapitány csapata is. 

Miután a huszárok értesültek a forradalmi eseményekről, egy emberként indultak haza Galíciából, hogy a magyar szabadságért harcoljanak. 

Sára hősei erőn felüli küzdelembe bocsátkoztak a természettel, hiszen a Dnyeszter folyón és a Kárpátokon keltek át, szembenéztek császári katonákkal, és saját magukkal is. 

A megindító drámában nincsenek kijelölt hősök, a csatában és a szenvedésben is egyenlő mindenki. A huszárok közösségként győznek, és közösségként is buknak el.

Hídember (2002)
Bereményi Géza 2002-ben bemutatott filmjének nyitójelentében a „legnagyobb magyart” úgy zárják béklyóba, mint a korabeli magyarsággal tették. A történet során szemtanúi lehetünk annak, ahogy a Habsburg-hű neveltetésben részesült Széchenyi István gróf szembefordul az udvarral, korának neves politikusává válik, és 

hidat emelve igyekszik országát a jövőbe vezetni. 

A Kossuth Lajos által „legnagyobb magyarnak” nevezett gróf hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba.

Mint ismert, a hídépítés minden problémájának megoldása, az előkészítéstől a megvalósításig Széchenyi érdeme volt, de végül nemcsak, hogy a híd avatásán nem vett részt 1849 novemberének végén, de sosem kelt át rajta, mivel már előtte a döblingi elmegyógyintézetbe került. 

A nemrég hetvenedik születésnapját ünneplő Eperjes Károly emlékezetes alakításáról a következőképp vallott: 

A legfontosabb filmemnek A Hídembert tartom. Ki vagyok én, hogy Széchenyit alakíthattam? 

Ezt a filmet akkor is nézik majd, amikor én már rég nem leszek az élők között”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 16. 00:49
Rákay Philip kreatív producer - megfihletődött? Ha nem ment volna ütközetbe nem lett volna ütődött...pontosabban nem dertült volna ki, hogy tényleg az. Igaz hungarikum, mint a csípős paprika. (Mások szemét csípi, mint felfújt bogyótermék)
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. március 15. 12:50
Reklámozni kell orrvérzésig Kálmánka filmjét. Saját maga “megrázónak és könnyfakasztónak” nevezte a Kossuth rádióban. Nekem ennyi elég, hogy a közelébe se menjek. 🤣🤣🤣🤣
Novicsok-5
2024. március 15. 10:59
Régen jó filmeket csináltak, nem ezt a szart, mint Kálmán.
Halder_1899
2024. március 15. 09:50
Igen ideológiai is volt a háttérben, de mégis készültek a történelmi magyar filmek sorban. Néha nagyon jók, mára kötelező darabok /A kőszívű ember fiai és a 80 huszár pl ALAP/ nagyon jó színészekkel. 1990 után a történelmi filmgyártás leállt, igaz már a színész sincs már. A magyar történelem adja magát, vagy olyan személy vagy esemény, de bőven van. Még Hunyadi Jánosról sem sikerült, mely szóba került, de Mátyásról sem, Árpád ház már szóba sem kerül, Anjou-házi magyar királyok semmi. Első és második világháború semmi, csak ha holokamu kérdés van akkor igen. Lengyeleknél minden évben egy jó történelmi film, öntudatot/hazafiasságot is növeli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!